O. Scholzas: V. Putinas atsakingas už karo nusikaltimus Ukrainoje

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra atsakingas už karo nusikaltimus Ukrainoje, jau pareikalavusius tūkstančių civilių gyvybių, antradienį pareiškė Vokietijos kancleris Olafas Scholzas.

 Olafas Scholzas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Olafas Scholzas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2022, 8:00 PM, atnaujinta Apr 19, 2022, 8:56 PM

„Rusijos invazija į Ukrainą tebėra akivaizdus tarptautinės teisės pažeidimas. Tūkstančių civilių gyventojų nužudymas, kurį matėme, yra karo nusikaltimas, už kurį atsakomybė tenka Rusijos prezidentui“, – sakė O. Scholzas žurnalistams po derybų dėl karo su Vakarų šalių lyderiais.

„Jaučiame didžiulį sielvartą dėl aukų ir, reikia pasakyti, didelį pyktį Rusijos prezidentui ir šiam beprasmiškam karui“, – kalbėjo kancleris.

O. Scholzas, kuris savo šalyje patiria vis didesnį spaudimą leisti siųsti sunkiąją ginkluotę į Ukrainą, sakė, kad prasidėjus naujam Rusijos puolimui Rytų Ukrainoje prasidėjo „naujas konflikto etapas“.

Nors žurnalistai ne kartą jo klausė, ar Kyjivui bus siunčiami tankai, naikintuvai ar kita sunkioji ginkluotė, O. Scholzas toliau kalbėjo aptakiai.

Socialdemokratas pakartojo, kad NATO nesikiš į konfliktą, tačiau teigė, kad Vakarų sąjungininkai yra vieningai pasiryžę remti Ukrainą.

Vokietija jau pristatė Ukrainai prieštankinių ginklų, raketų „žemė-oras“, šaudmenų ir kitų gynybinių ginklų.

O. Scholzo vyriausybė taip pat pažadėjo daugiau nei milijardą eurų finansinės pagalbos Ukrainai, kad Kyjivas galėtų įsigyti ginklų, reikalingų kovai.

Tačiau O. Scholzas teigė, kad Vokietija nežengs jokių žingsnių dėl ginklų viena ir kad bet kokie sprendimai bus priimami glaudžiai bendradarbiaujant su „draugais ir sąjungininkais“.

Jis iškėlė galimybę, kad partnerės Rytų Europoje siųstų Ukrainai senesnių, rusų gamybos „ginklų sistemų“, nes jos būtų gerai pažįstamos Ukrainos kariams ir galėtų būti nedelsiant panaudotos.

Vokietijos kancleris taip pat sakė, kad Ukrainos buvo paprašyta sudaryti jai reikalingų ginklų, kuriuos būtų galima tiesiogiai pirkti iš gynybos pramonės atstovų, sąrašą.

O. Scholzas ir jo centro kairės Socialdemokratų partija jau kelias savaites tvirtina, kad sunkiosios ginkluotės siuntimas sukeltų eskalaciją, dėl kurios gali būti užpultos kitos šalys.

Tačiau gausėjant pranešimų apie žiaurius nusikaltimus prieš civilius Ukrainoje, O. Scholzas vis garsiau raginamas laikytis griežtesnės pozicijos. Tokių raginimų jis sulaukia net iš dviejų savo koalicijos partnerių.

Žaliųjų partijos parlamento narys Antonas Hofreiteris priekaištavo kancleriui, kad šis „nedemonstruoja pakankamai lyderystės“.

Įstatymų leidėja iš liberaliosios FDP partijos Marie-Agnes Strack-Zimmermann sakė, kad Vokietija neturėtų vadovautis eskalacijos baime, nes „Putinas ir taip yra nenuspėjamas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.