Šri Lankoje planuojama apriboti prezidento įgaliojimus

Šri Lankos ministras pirmininkas antradienį pareiškė, kad pakeitus konstituciją bus apribotos prezidento galios ir išplėsti parlamento įgaliojimai, protestuotojams toliau spaudžiant valstybės vadovą ir įtakingus jo šeimos narius palikti postus dėl šalį apėmusios ekonominės krizės.

Šri Lanka, 2022 m. balandžio 18 d. Kolombo mieste, prie prezidento biuro, vykstančios antivyriausybinės demonstracijos metu protestuotojai rodo plakatus, reikalaudami prezidento Gotabajos Radžapakso atsistatydinimo dėl šalį krečiančios ekonominės krizės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šri Lanka, 2022 m. balandžio 18 d. Kolombo mieste, prie prezidento biuro, vykstančios antivyriausybinės demonstracijos metu protestuotojai rodo plakatus, reikalaudami prezidento Gotabajos Radžapakso atsistatydinimo dėl šalį krečiančios ekonominės krizės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2022, 11:14 AM

Premjeras Mahinda Rajapaksa parlamentui sakė, kad įgaliojimų perdavimas bus vienas iš skubių žingsnių, kurių galima imtis siekiant politiškai stabilizuoti šalį ir padėti deryboms su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) dėl ekonomikos gaivinimo plano.

„Ieškant ekonominių problemų sprendimo būdų, svarbu, kad šalyje būtų politinis ir socialinis stabilumas“, – sakė M. Rajapaksa ir pridūrė, kad reformos bus pradėtos nuo konstitucinio statuso grąžinimo, suteikiant daugiau galių parlamentui.

Prezidentas Gotabaya Rajapaksa, kuris yra ministro pirmininko brolis, išplėtė valstybės vadovo įgaliojimus, kai 2019 metais buvo išrinktas į šį postą.

Tūkstančiai protestuotojų antradienį 11 dieną iš eilės blokavo įėjimą į prezidentūrą, kaltindami G. Rajapaksą dėl šalį apėmusios ekonominės krizės.

Šri Lankai gresia bankrotas, o šiais metais sueina terminas grąžinti beveik 7 mlrd. JAV dolerių iš bendros 25 mlrd. dolerių užsienio skolos. Šaliai labai trūksta užsienio valiutos, kad galėtų importuoti būtinas prekes.

Žmonės daugelį mėnesių susiduria su būtiniausių prekių, tokių kaip maistas, dujos maistui ruošti, degalai ir vaistai, stygiumi ir valandų valandas stovi eilėse, kad nusipirktų labai ribotų atsargų.

Praėjusią savaitę vyriausybė paskelbė stabdanti užsienio paskolų grąžinimą, kol vyks derybos su TVF. Finansų ministro Ali Sabry (Ali Sabrio) vadovaujama delegacija sekmadienį išvyko vesti derybų su TVF. Šią savaitę Vašingtone vyksta TVF ir Pasaulio banko metiniai susitikimai.

Šri Lanka taip pat kreipėsi į Kiniją ir Indiją prašydama skubių paskolų maistui ir degalams pirkti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.