Vykstant karui Ukrainoje, į Baltijos šalis atvyksta Vokietijos užsienio reikalų ministrė Žada didesnę paramą Baltijos šalims

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock trečiadienį atvyksta su trijų dienų vizitu į Baltijos šalis Latviją, Estiją ir Lietuvą, antradienį Berlyne pranešė Užsienio reikalų ministerijos atstovas.

Annalena Baerbock.<br> IMAGO/Scanpix nuotr.
Annalena Baerbock.<br> IMAGO/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-19 15:37, atnaujinta 2022-04-20 10:45

Pasak atstovo, A. Baerbock diskutuos apie Europos Sąjungos, NATO ir tarptautinės bendruomenės reakcijas į Rusijos invaziją į Ukrainą. Pirmoji stotelė – Latvijos sostinė Ryga, ten ji susitiks su kolega Edgaru Rinkevičiumi. Taip pat planuojamas susitikimas su ministru pirmininku Arturu Krišjaniu Karinšu, diskusija su trimis Baltijos šalių užsienio reikalų ministrais Latvijos E. Rinkevičiumi, Estijos Eva-Maria Liimets ir Lietuvos Gabrieliumi Landsbergiu.

Kartu su Rusijos karu Ukrainoje pagrindinis derybų dėmesys bus skiriamas Baltijos regiono saugumui.

Ketvirtadienį A. Baerbock planuoja vykti į Estijos sostinę Taliną, kur vėl susitiks su E. M. Liimets ir Estijos premjere Kaja Kallas, o penktadienį vyks į Lietuvą susitikti su prezidentu Gitanu Nausėda ir užsienio reikalų ministru G. Landsbergiu.

Penktadienį A. Baerbock taip pat turi aplankyti NATO kovinę grupę Rukloje, kuriai vadovauja vokiečių pulkininkas leitenantas Danielis Andrä. Su maždaug 1000 karių kontingentu Vokietijos Bundesveras aprūpina didžiąją dalį iš maždaug 1600 ten dislokuotų karių. Nuo 2017 m. Bundesveras taip pat atsakingas už vadovavimą kovinei grupei, žinomai kaip „Enhanced Forward Presence Battle Group“ (EFP).

Žada didesnę paramą Baltijos šalims

Rusijai tęsiant karą Ukrainoje, Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock žada Latvijai, Estijai ir Lietuvai didesnę paramą. „Esame pasirengę dar labiau rūpintis savo partnerių saugumu“, – pareiškė žaliųjų politikė prieš išskrisdama į trijų dienų kelionę į Baltijos šalis.

Detalių A. Baerbock nepaminėjo, tačiau pabrėžė: „Esant reikalui, ginsime kiekvieną mūsų bendros Aljanso teritorijos kvadratinį centimetrą“.

Ministrė teigė savo kelionės metu norinti aiškiai pasakyti: „Vokietija atsižvelgia į naujas realijas, su visais padariniais“. Vokietijos vyriausybė esą ryžtingai remia Ukrainos kovą už išlikimą, tiekdama ginklus, teikdama finansinę paramą ir įvesdama griežtas sankcijas Rusijos prezidento Vladimiro Putino valdžios aparatui. Be to, kartu stiprinama Vokietijos gynyba ir prisidedama prie saugumo Europoje pertvarkos. „Kad mūsų partneriai galėtų pasitikėti Vokietija“, – pažymėjo A. Baerbock.

Vokietija iš Latvijos, Estijos ir Lietuvos gali daug ko pasimokyti gynybos srityje, tęsė ministrė. Daug metų Baltijos šalys investuoja į energetinį saugumą, IT infrastruktūrą, į gynybą. Baltijos šalyse žmonės daug metų intensyviai ir su nerimu žvelgia Rusijos kryptimi. „Noriu išgirsti jų patirtį ir įžvalgas“, – teigė ministrė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.