A. Blinkenas ragina Izraelį ir palestiniečius „nutraukti smurto ciklą“

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas antradienį paragino Izraelio ir palestiniečių vadovus „nutraukti smurto ciklą“, pastarosiomis dienomis smarkiai padidėjus įtampai tarp abiejų pusių.

 Antony Blinkenas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Antony Blinkenas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2022, 8:42 AM

Per atskirus pokalbius telefonu su palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu ir Izraelio užsienio reikalų ministru Yairu Lapidu A. Blinkenas pabrėžė, jog „svarbu, kad izraeliečiai ir palestiniečiai stengtųsi nutraukti smurto ciklą Izraelyje, Vakarų Krante ir Gazos Ruože“, nurodė Valstybės departamentas.

Valstybės sekretorius paragino abi puses elgtis santūriai ir susilaikyti „nuo veiksmų, kurie didina įtampą“, be kita ko, ir prie Al Aksos mečetės komplekso.

Ant kalvos Jeruzalės senamiestyje stovinti Al Aksos mečetė yra trečia pagal svarbą šventa islamo vieta. Tai taip pat švenčiausia judaizmo vieta, žydų vadinama Šventyklos kalnu, nes čia stovėjo bibliniai judėjų maldos namai. Komplekse dažnai prasiveržia smurtas tarp izraeliečių ir palestiniečių.

Per pokalbį su Y. Lapidu A. Blinkenas pakartojo, kad JAV vyriausybė yra „tvirtai įsipareigojusi“ užtikrinti Izraelio saugumą, ir pasmerkė pastarojo meto raketų atakas iš Gazos Ruožo.

Per pokalbį su M. Abbasu valstybės sekretorius patvirtino JAV įsipareigojimą gerinti palestiniečių gyvenimo kokybę.

Tačiau A. Blinkenas abu lyderius paragino siekti dviejų valstybių sprendinio.

Valstybės departamentas antradienį vakare pranešė, kad valstybės sekretoriaus pavaduotoja Artimųjų Rytų reikalams Yael Lempert vyks į Jordaniją, Izraelį, Vakarų Krantą ir Egiptą derybų, kuriose bus ieškoma būdų „sumažinti įtampą“ regione. Jos kelionė tęsis nuo antradienio iki balandžio 26 dienos.

Izraelis anksti antradienį pirmąkart per kelis pastaruosius mėnesius surengė aviacijos smūgių Gazos Ruože, atsakydamas į raketą, paleistą iš palestiniečių teritorijos po savaitgalį prasiveržusio smurto, kurio epicentru tapo Al Aksos mečetės kompleksas.

Įtampa augo kelias pastarąsias savaites, per kurias žuvo iš viso 23 palestiniečiai ir Izraelio arabai, įskaitant užpuolikus, surengusius keturis kruvinus išpuolius prieš izraeliečius.

Smurtas suintensyvėjo per musulmonų šventąjį Ramadano mėnesį ir Paschą – vieną didžiausių žydų švenčių.

Pernai Al Aksos komplekse kilę susirėmimai peraugo į 11 dienų trukusį ginkluotą Izraelio ir Gazos Ruožą kontroliuojančio palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ konfliktą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.