Izraelio ultranacionalistai neatsisako planų rengti eitynes Jeruzalėje

Grupė Izraelio ultranacionalistų pareiškė esanti pasiryžusi vėliau trečiadienį surengti vadinamąsias vėliavų eitynes daugiausia palestiniečių gyvenamuose Jeruzalės senamiesčio rajonuose, ignoruodama policijos draudimą renginiui, kuris pernai buvo vienas iš karą Gazos Ruože išprovokavusių veiksnių.

Izraelio ultranacionalistai neatsisako planų rengti eitynes Jeruzalėje.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Izraelio ultranacionalistai neatsisako planų rengti eitynes Jeruzalėje.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2022, 2:12 PM

Izraelio policija pranešė, kad aplink istorinį Jeruzalės senamiestį, kur yra žydų, krikščionių ir musulmonų religinių vietų, buvo dislokuota daug pareigūnų. Baiminamasi, kad galimos religinių bendruomenių konfrontacijos gali dar labiau įkaitinti atmosferą mieste per žydų Velykas ir musulmonams šventą Ramadano mėnesį.

Palestiniečių kovotojų grupuotės antradienio vakarą pareiškė, kad „didina bendrojo pavojaus lygį“ ir perspėjo, kad Izraelio radikalai nerengtų eitynių su vėliavomis Jeruzalėje.

„Šiame etape policija neduoda leidimo protesto žygiui prašomoje vietoje“, – sakoma policijos pranešime. Daugiau informacijos šiuo klausimu policija nepateikė.

Trečiadienį naujienų agentūrai AP nepavyko susisiekti su policijos atstovais ir išsiaiškinti, ar žygis yra visiškai uždraustas, ar draudžiamas tik numatytu maršrutu pro senamiesčio Damasko vartus.

Panaši padėtis Jeruzalėje buvo ir pernai artėjant vadinamai vėliavų eisenai, skirtai paminėti dieną, kai Izraelis užėmė Jeruzalę per Šešių dienų karą 1967 metais – sukaktį, žydų valstybėje vadinamą Jeruzalės diena.

Pernai gegužę reaguodami į žydų nacionalistų eitynes palestiniečių kovotojai Gazos Ruože paleido keletą raketų į Jeruzalę. Po šių įvykių kilo 11 dienų trukęs karas tarp Izraelio ir Gazos Ruožą kontroliuojančios kovotojų grupuotės „Hamas“.

Įtampa tarp Izraelio ir palestiniečių dar išaugo po virtinės kruvinų išpuolių Izraelyje ir karinių operacijų Vakarų Krante pastarosiomis savaitėmis. Pirmadienį palestiniečių kovotojai pirmą kartą per kelis mėnesius paleido raketą iš Gazos Ruožo į pietų Izraelį, o Izraelis atsakė aviacijos smūgiais. Anksčiau kelias dienas vyko palestiniečių ir Izraelio policijos susirėmimai neramumų židiniu dažnai tampančiame Jeruzalės Al Aksos mečetės komplekse ir šalia jo.

Vienas iš planuojamų eitynių organizatorių Noamas Nisanas visuomeniniam radijui „Kan“ sakė, kad trečiadienio eitynės vyks taip, kaip planuota.

„Žydas su vėliava Jeruzalėje nėra provokacija“, – pareiškė jis

Pasak N. Nisano, ši demonstracija yra atsakas į tai, kad anksčiau šią savaitę akmenimis buvo apmėtyti autobusai, važiavę prie Raudų sienos – švenčiausios judėjų vietos Jeruzalės senamiestyje, kur meldžiasi žydai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.