V. Zelenskio susitikimas Kijeve su JAV diplomatijos ir gynybos vadovais: išgirdo reikšmingą pažadą

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis susitiko Kijeve su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu ir gynybos sekretoriumi Lloydu Austinu, sekmadienį pranešė prezidentūra.

 V.Zelenskis susitiko Kijeve su JAV valstybės sekretoriumi A.Blinkenu ir gynybos sekretoriumi L. Austinu.<br> lrytas.lt koliažas.
 V.Zelenskis susitiko Kijeve su JAV valstybės sekretoriumi A.Blinkenu ir gynybos sekretoriumi L. Austinu.<br> lrytas.lt koliažas.
 L.Austinas.<br> ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
 L.Austinas.<br> ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
 V.Zelenskis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V.Zelenskis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V.Zelenskis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V.Zelenskis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V.Zelenskis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V.Zelenskis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 A. Blinkenas ir L.Austinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 A. Blinkenas ir L.Austinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 24, 2022, 11:31 PM, atnaujinta Apr 25, 2022, 8:33 AM

Prezidento patarėjas Oleksijus Arestovyčius, anksčiau kalbėdamas per vieną interviu, transliuotą per platformą „YouTube“, patvirtino, kad susitikimas vyksta „dabar. Kalbasi su prezidentu. Galbūt jie galės padėti“, – Ukrainai jau du mėnesius kovojant su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis.

Tai pirmasis V. Zelenskio susitikimas su JAV pareigūnais nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios vasario 24-ąją.

Pirmadienį apie susitikimą patvirtino ir JAV valstybės departamentas.

JAV valstybės departamentas pirmadienį pranešė, kad A.Blinkenas susitikimo metu patikino V.Zelenskį, kad jau šią savaitę į Ukrainą sugrįš JAV diplomatai.

A.Blinkenas per susitikimą taip pat pranešė, kad JAV prezidentas Joe Bidenas nominuos Bridget Brink tapti JAV ambasadore Ukrainai. Šis postas neturėjo patvirtinto ambasadoriaus nuo 2019 metų. B.Brink šiuo metu yra ambasadore Slovakijai, rašė CNN.

„Nuo karo veiksmų pradžios kitapus sienos, Lenkijoje, turėjome komandą, kuri dirbo šį darbą“, – sakė pareigūnas žurnalistams, laukusiems A. Blinkeno ir L. Ostino pasienyje Lenkijos pusėje.

„Nuo šios savaitės šios komandos nariai galės vykti vienadienių kelionių į Ukrainą, – sakė jis. – Galiausiai jie vėl pradės dirbti Kijeve.“

A.Blinkenas, L.Austinas ir V.Zelenskis aptarė ir JAV karinę pagalbą Ukrainai – nuo ginkluotės iki šiuo metu vykstančių apmokymų. J.Bidenas planuoja Ukrainai skirti dar 713 milijonų JAV dolerių (661 mln. Eurų). Ši suma skirta Ukrainai pereiti prie NATO pajėgumų sistemų.

Per susitikimą taip pat buvo patikinta, kad JAV ir toliau tiesiogiai į Rusijos pradėtą karą Ukrainoje nesikiš.

L.Austinas ir A.Blinkenas Kijeve susitiko ir su Ukrainos užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba, gynybos ministru Oleksijumi Reznikovu, vidaus reikalų ministru Denisu Monastirskiu.

Susitikimas vyko apie 90 minučių.

O. Arestovyčius pakartojo Ukrainos raginimą parūpinti jai puolamosios ginkluotės, nes „kol nėra puolamųjų [ginklų], kiekvieną dieną bus po naują Bučą“, turėdamas galvoje kelias savaites Rusijos pajėgų kontroliuotą Kyjivo priemiestį, kuriame Jungtinės Tautos pranešė dokumentavusios apie 50 civilių „neteisėtą nužudymą“.

Kalbėdamas apie viešinčius JAV pareigūnus O. Arestovyčius sakė: „Jie nebūtų atvykę, jeigu nebūtų pasiruošę mums duoti“ ginklų

Šeštadienį V. Zelenskis sakė esąs dėkingas už Vašingtono jau suteiktą pagalbą Ukrainai, bet pabrėžė, kad Kyjivas pageidauja gauti sunkesnės, galingesnės ginkluotės, kurią galėtų naudoti prieš Rusijos pajėgas.

Duodamas interviu per „YouTube“ O. Arestovyčius sakė, kad Rusijos pajėgų apsiaustame Azovo jūros uostamiestyje Mariupolyje tebekovoja ukrainiečių pajėgos, bet miesto gynyba atsidūrusi „ties žlugimo riba“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.