V. Zelenskis pasveikino ukrainiečius su stačiatikių Velykomis: „Tiesa, žmonės ir Viešpats yra su mumis“

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasveikino Rytų apeigų krikščionis su Velykomis, praneša Ukrainos naujienų agentūra UNIAN.

V. Zelenskis.<br>Stop kadras.
V. Zelenskis.<br>Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-24 11:52, atnaujinta 2022-04-24 13:02

Valstybės vadovas į žmones kreipėsi iš Sofijos soboro Kijeve, o kreipimosi vaizdo įrašas buvo paskelbtas Ukrainos prezidento kanceliarijos interneto svetainėje.

V.Zelenskis pabrėžė, kad Sofijos soboras yra šventovė, išlikusi nepaisant priešų įsiveržimų ir okupacijos. „Todėl dabar esame tikri, kad mūsų nesunaikins nė viena orda ir nė viena piktoji dvasia“, – sakė jis.

Ukrainos lyderis teigė, kad Ukraina šiais metais įveiks tamsius laikus. Jis sakė, jog nepaisant to, kad ukrainiečiai dabar nėra apsirengę šviesiais drabužiais, jie kovoja už šviesią idėją.

„Šią šviesią dieną aš ir dauguma mūsų nevilkime šviesių drabužių, bet mes kovojame už šviesią idėją. Šviesioje pusėje. Mūsų pusėje yra tiesa, žmonės, Viešpats ir aukščiausias dangaus spindesys“.

Prezidentas pridūrė, kad ši vieta yra simboliška, nes ji išgyveno mongolų įsiveržimą ir vokiečių nacių okupaciją. O dabar ji atlaikys ir rusų okupacinės nacių kariuomenės įsiveržimą.

„Kol yra Oranta, tol yra Sofija, o su ja – Kijevas stovi, o su jais – visa Ukraina!“ – pabrėžė V.Zelenskis.

Ukrainos vadovas taip pat prisiminė tuos, kurie šią šviesią dieną gina valstybę – kariuomenę, Nacionalinę gvardiją, pasieniečius, teritorinę apsaugą, žvalgybą. Taip pat jis paminėjo savanorius, gydytojus, ugniagesius ir gelbėtojus.

V. Zelenskis taip pat sukalbėjo naują maldą:

„Didis Dieve, vienas! Gelbėk mums Ukrainą!

Apsaugok tuos, kurie mus saugo

Apsaugok, dangau, tuos, kurie gina savo gimtąją žemę.

Stiprink valią tų, kurie mus gina nuo nelaisvės.

Gelbėk tuos, kurie gina Ukrainą!“

Atskirai V. Zelenskis prisiminė motinas, kurios šiemet laukia sūnaus ar dukros iš karo, ir tas, kurios, deja, nesulaukė savo vaiko iš fronto.

Valstybės vadovas pažymėjo, kad ukrainiečių tėvai ir seneliai, kurie kūrė valstybę, pasakojo jiems apie karą, tačiau šiandien jie priversti siųsti savo vaikus ir anūkus į karą. Dabar jie mato, kaip naikinama jų šalis, todėl prezidentas palinkėjo jiems sulaukti laikų, kai Ukraina bus atstatyta.

V.Zelenskis priminė, kad praėjusiais metais ukrainiečiai dėl koronaviruso Velykas šventė namuose, tačiau šiemet virusas visiškai kitoks.

„Pernai Velykas šventėme namuose dėl pandemijos. Šiemet Kristaus Prisikėlimą vėl švenčiame kitaip nei anksčiau dėl kitokio viruso. Dėl maro, vadinamo karu. Praėjusius metus ir dabartinę grėsmę vienija vienas dalykas – niekas neįveikia Ukrainos“, – patikino Ukrainos lyderis.

V.Zelenskis pažymėjo, kad Velykos yra gyvybės pergalės prieš mirtį, gėrio pergalės prieš blogį ir šviesos pergalės prieš tamsą šventė. Todėl jis pabrėžė, kad pergalė kare neabejotinai priklauso Ukrainai.

Valstybės vadovas taip pat prisiminė ukrainiečių svajonę – dar vieną Didžiąją dieną, pergalės ir taikos šalyje dieną.

Kaip pažymėjo V.Zelenskis, Ukraina prašo Dievo tik vieno – taikos ir klestėjimo. Jis taip pat paragino visus piliečius rūpintis savimi, savo artimaisiais ir Ukraina.

„Per Velykas prašome Dievo didelės malonės, kad išsipildytų mūsų didžioji svajonė – tai dar viena didžioji diena, diena, kai į Ukrainą ateis didžioji taika. O su ja – amžina harmonija ir klestėjimas“, – sakoma pranešime.

„Rūpinkitės savimi. Rūpinkitės savo artimaisiais. Rūpinkitės Ukraina! Kristus prisikėlė! Tikrai prisikėlė!“ – ragino V.Zelenskis.

Pažymėtina, kad šventės išvakarėse tradiciškai vyko Šventosios Ugnies „įžengimas“.

Ji specialiu reisu buvo atgabenta į Ukrainą, kad būtų perduota bažnyčioms visoje šalyje, kur tai įmanoma esant karo padėčiai. Jau vidurnaktį Voluinė pirmoji pasitiko Šventąją Ugnį.

Ukrainiečiai meldžiasi už žmones fronto linijose, apgultuose miestuose

Sekmadienį ukrainiečiams švenčiant stačiatikių Velykas sostinėje Kijeve pasirodė saulė ir buvo meldžiamasi už karius, kovojančius fronto linijose, ir už žmones, įstrigusius Mariupolyje bei kituose Rusijos pajėgų apgultuose miestuose.

Kijevo Šv. Volodymyro katedrą apgulė šimtai tikinčiųjų su velykiniais krepšiais, kuriuos reikėjo palaiminti. Viduje viena moteris laikė suspaudusi kario ranką ir pasisukusi pabučiavo jam alkūnę. Kiti kariai meldėsi laikydami rankose žvakes, paskui persižegnojo. Pagyvenusi moteris lėtai skynėsi kelią pro minią ir stovus su mirgančiomis žvakėmis. Viena jauna moteris laikė narcizų puokštelę.

Prie katedros Mychaila prisistatęs karys panaudojo savo šalmą kaip velykinį krepšį. Jis sakė, kad kitokio neturi.

„Tikiuosi, kad šalmą teks panaudoti tik šiam reikalui“, – sakė jis.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis per pamaldas kitoje sostinės vietoje ragino ukrainiečius neleisti, kad pyktis dėl karo juos užvaldytų.

„Visi mes tikime, kad netrukus mums patekės aušra“, – sakė jis.

Stačiatikių bažnyčiai susiskaldžius dėl įtampos tarp Rusijos ir Ukrainos, kai kurie tikintieji vylėsi, kad Velykos gali paskatinti taikdariškų gestų.

„Bažnyčia gali padėti“, – sakė Serhijumi prisistatęs vyras, atėjęs į vieną iš Maskvos patriarchatui pavaldžių bažnyčių Kijeve.

Kunigai švęstu vandeniu apšlakstė Serhijaus ir kitų tikinčiųjų velykinius krepšius su margučiais, uždegtomis žvakėmis ir net viskio „Jack Daniel's“ buteliais.

Velykas šventė ir karo nuniokotų kaimų gyventojai.

„Švęsime Velykas, kad ir kas nutiktų, kad ir kiek siaubo būtų“, – sakė 68-erių Kateryna Lazarenko, gyvenanti šiauriniame Ivanivkos kaime prie Černihivo, kur keliai vis dar nusėti sunaikintų rusų tankų.

„Kaip jaučiuosi? Labai nervinuosi, visi nervinasi, – sakė kita vietos gyventoja Olena Koptyl, kepdama velykinį pyragą. – Velykų šventė neteikia jokio džiaugsmo. Daug verkiu. Negalime pamiršti, kaip gyvenome.“

Moteris su kitais 12 žmonių mėnesį slėpėsi nuo rusų kareivių savo namų rūsyje, kol šie pasitraukė.

Sekmadienį Ukraina rengėsi pirmajam oficialiam aukšto rango JAV pareigūnų vizitui nuo vasario 24 dienos, kai prasidėjo karas.

V. Zelenskis šeštadienio vakarą pranešė, kad susitiks su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu ir gynybos sekretoriumi Lloydu Austinu.

Spaudos konferencijoje prezidentas pateikė nedaug detalių, bet sakė, kad tikisi rezultatų.

„Ne tik dovanų ar kažkokių pyragų, mes tikimės konkrečių dalykų ir konkrečių ginklų“, – sakė jis.

Parengta pagal UNIAN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.