Vokietijos socialdemokratai raginami šalinti G Schröderį iš partijos

Šiaurės Reino – Vestfalijos federalinės žemės ministras pirmininkas Hendrikas Wüstas, kuris yra opozicinės Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) narys, pareikalavo, kad Vokietijos socialdemokratų partijos (SPD) vadovybė pradėtų buvusio VFR kanclerio Gerhardo Schröderio šalinimo iš organizacijos procedūrą dėl jo interviu laikraščiui „The New York Times“.

Gerhardas Šrioderis.<br> IMAGO/Scanpix nuotr.
Gerhardas Šrioderis.<br> IMAGO/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2022, 10:00 AM

H. Wüstas tai pareiškė sekmadienį televizijos kanalui „Bild TV“.

Pasak politiko, SPD vadovybė anksčiau teigė, jog jei G. Schröderis laikysis savo gerai apmokamų pareigų Rusijos prezidento Vladimiro Putino valstybinėje kompanijoje, tai jis negalės likti partijoje. Bet G. Schröderio interviu rodo būtent tokius ketinimus, mano federalinės žemės vyriausybės vadovas. „Todėl dabar SPD turi paremti savo žodžius darbais“, – pabrėžė H. Wüstas.

Jis taip pat paragino parengti naują reglamentą buvusiems Vokietijos vadovams: „Mes turime aiškiai apibrėžti, jog finansinis aprūpinimas ekskancleriams, taip pat buvusiems federaliniams prezidentams gali būti skiriamas tik tuo atveju, jeigu jie negauna lėšų iš kitų valstybių“.

Anksčiau VFR ministrų kabineto vadovas Olafas Scholzas jau ragino G. Schröderį atsistatydinti iš postų Rusijos valstybinėse energetikos bendrovėse.

Balandžio 23 d. „The New York Times“ paskelbė interviu su G. Schröderiu. Jame buvęs kancleris, be kita ko, pareiškė pasitrauksiąs iš Rusijos naftos kompanijos „Rosneft“ direktorių tarybos pirmininko pareigų tik tuo atveju, jeigu Maskva nutrauks naftos ir dujų tiekimą Europai. „Šito nebus“, – įsitikinęs G. Schröderis. Bet jei taip atsitiktų, „aš atsistatydinsiu“, pabrėžė jis.

Be to, buvęs Vokietijos vyriausybės vadovas pareiškė, jog „ilgalaikėje perspektyvoje neįmanoma izoliuoti tokios šalies kaip Rusija – nei politiškai, nei ekonomiškai“. Vokietijos ir Europos klestėjimas ir taika visada priklausys nuo dialogo su Rusija, tikino jis.

„Kai šis karas (su Ukraina) baigsis, mes turėsime grįžti prie santykių su Rusija. Mes visada taip darome“, – sakė JAV leidiniui G. Schröderis.

Buvęs Vokietijos kancleris nuo 2017 metų vadovauja Rusijos valstybinės naftos kompanijos „Rosneft“ direktorių tarybai. Be to, jis yra kompanijos „Nord Stream AG“ akcininkų komiteto pirmininkas. Vasario pradžioje pasirodė pranešimų, kad G. Schröderis siūlomas į Rusijos valstybinio koncerno „Gazprom“ direktorių tarybos narius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.