JAV „labai susirūpinusios“ dėl „neteisingo“ Turkijos aktyvisto įkalinimo iki gyvos galvos

JAV pareiškė esančios „labai susirūpinusios“ dėl pirmadienį paskelbto „neteisingo“ apkaltinamojo nuosprendžio iškiliam Turkijos aktyvistui, nuteisto kalėti iki gyvos galvos dėl kontroversiškų kaltinimų bandymu nuversti vyriausybę.

O.Kavala.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
O.Kavala.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 26, 2022, 8:28 AM

„Jungtinės Valstijos yra labai susirūpinusios ir nusivylusios teismo sprendimu nuteisti Osmaną Kavalą“, – sakoma Valstybės departamento atstovo Nedo Price'o pareiškime.

O. Kavala yra turkų prezidento Recepo Tayyipo Erdogano kritikas, jau daugiau kaip ketverius metus kalinamas be teismo nuosprendžio.

„Jo neteisingas nuteisimas nesuderinamas su pagarba žmogaus teisėms, pagrindinėms laisvėms ir teisės viršenybei“, – pabrėžė N. Price'as.

Vašingtonas paragino Ankarą paleisti O. Kavalą ir „visus kitus savavališkai įkalintus asmenis“, taip pat pasmerkė „nuolatinį pilietinės visuomenės, žiniasklaidos, politinių ir verslo lyderių teisminį persekiojimą Turkijoje“.

64 metų O. Kavala, vienas iš Turkijos pilietinės visuomenės lyderių, buvo kaltinamas finansuojant 2013 metais vykusius masinius protestus prieš tuomečio premjero R. T. Erdogano vyriausybę, taip pat dalyvaujant 2016 metų nepavykusiame kariniame perversme. Pirmadienį paskelbtas nuosprendis apėmė tik bylą, susijusią su neramumais 2013-aisiais.

Dėl O. Kavalos baudžiamojo persekiojimo pašlijo Ankaros ir Vakarų valstybių santykiai. Stambulo teismo sprendimą tučtuojau pasmerkė kai kurie artimi Turkijos NATO sąjungininkai ir žmogaus teisių gynėjai.

Dėl elgesio su aktyvistu Europos Taryba inicijavo retą drausminę procedūrą, dėl kurios galiausiai gali būti sustabdyta Turkijos narystė žemyno pagrindinėje žmogaus teisių organizacijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.