J. Bidenas kalbės per M. Albright laidotuvių pamaldas Vašingtone

JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį kalbės per buvusios valstybės sekretorės Madeleine Albright laidotuvių pamaldas Nacionalinėje katedroje, kur turi susirinkti šimtai Vašingtono politikos ir diplomatijos elito atstovų.

Joe Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 27, 2022, 10:35 AM

M. Albright, pirmoji JAV Valstybės departamentui vadovavusi moteris ir viena svarbiausių JAV XX amžiaus pabaigos diplomatijos figūrų, mirė praėjusį mėnesį, būdama 84 metų amžiaus.

Jos statusą pasaulinėje scenoje atspindės faktas, kad laidotuvių pamaldose Vašingtono nacionalinėje katedroje dalyvaus daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių, o pačios pamaldos bus tiesiogiai transliuojamos per televiziją.

Kalbas pasakys J. Bidenas ir buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas, paskyręs M. Albright į valstybės sekretoriaus postą.

Taip pat kalbės buvusi senatorė Hillary Clinton, irgi vadovavusi Valstybės departamentui ir nesėkmingai siekusi prezidento posto.

Tarp dalyvių bus „esami ir buvę JAV vyriausybės pareigūnai, Jungtinių Valstijų prezidentai, valstybės sekretoriai, užsienio reikalų ministrai, ambasadoriai ir Valstybės departamento kolegos“, pranešė M. Albright biuras.

Jis taip pat informavo, kad dalyvaus „didelė Kongreso abiejų partijų delegacija“.

M. Albright mirus, J. Bidenas ją pavadino žmogumi, „pakeitusiu istorijos kryptį, nepaisiusiu įsigalėjusios tvarkos ir nuolat laužiusiu barjerus“.

Vadovavimą Valstybės departamentui M. Albright perėmė 1997 metais ir dirbo po Šaltojo karo, kai JAV iškilo kaip vienintelė pasaulio supergalia.

Kaip diplomatijos vadovė ji vadovavo lemiamoms diskusijoms su pasaulio lyderiais dėl ginklų kontrolės, prekybos, terorizmo ir NATO ateities.

Nuo Margaret Thatcher vadovavimo Britanijai jokia moteris neturėjo tokios įtakos pasaulyje.

M. Albright gimė 1937 metais Prahoje žydų šeimoje, tačiau apie savo šaknis sužinojo gerokai vėliau. 1939 metais šeima bėgdama nuo nacių invazijos paliko tuometinę Čekoslovakiją, praradusi kelis artimuosius koncentracijos stovyklose. Pirmiausia ji įsikūrė Anglijoje, o 1948-aisiais, Rytų Europoje plintant komunizmui, persikėlė į Jungtines Valstijas.

Kartą kalbėdama apie iškilimą į valstybės sekretorius po savo įtakos Demokratų partijoje stiprinimo dešimtmečių ji pajuokavo, kad anksčiau „vienintelis būdas moteriai išreikšti savo požiūrį į užsienio politiką buvo ištekėjus už diplomato išpilti puodelį arbatos ant nepatinkančio ambasadoriaus kelių“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.