V. Putinas patikino JT vadovą, kad vis dar turi vilties dėl sėkmingų derybų su Kijevu

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vizito į Maskvą atvykusiam Jungtinių Tautų generaliniam sekretoriui Antonio Guterresui pareiškė vis dar turįs vilties, jog pavyks derybomis užbaigti karą Ukrainoje.

 Vladimiras Putinas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Vladimiras Putinas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 27, 2022, 8:27 AM

„Nepaisant fakto, kad karinė operacija tęsiasi, mes vis dar tikimės, jog pavyks susitarti diplomatiniu keliu“, – sakė V. Putinas JT vadovui.

„Mes deramės, neatmetame (derybų)“, – pridūrė jis.

Sėdėdamas priešais A. Guterresą prie ilgo stalo Kremliuje, V. Putinas sakė, kad derybas su Ukraina sužlugdė teiginiai apie Rusijos pajėgų žiaurumus, įvykdytus Bučoje netoli Kyjivo.

„Bučos kaime buvo įvykdyta provokacija, su kuria Rusijos kariuomenė neturi nieko bendra, – sakė V. Putinas. Mes žinome, kas parengė šią provokaciją, kokiomis priemonėmis ir kokie žmonės prie jos dirbo.“

Ukraina pasiūlė sudaryti tarptautinį susitarimą, pagal kurį kitos šalys garantuotų jos saugumą. Mainais Ukraina nestotų į NATO, neleistų steigti šalies teritorijoje užsienio valstybių karinių bazių ir taptų neutralia, nebranduoline valstybe.

Turkijoje vykusios derybos įstrigo, kai teritorijose aplink Kyjivą, kurias anksčiau buvo užėmusios Rusijos pajėgos, buvo aptikta šimtai brutaliai nužudytų civilių.

Rusų kariuomenės vykdomų žiaurumų simboliu tapo Buča, kur civilių lavonai, kai kurie – surištomis rankomis, buvo palikti tiesiog gatvėse. Šie vaizdai išprovokavo įtūžį visame pasaulyje ir Ukrainos pareigūnų kaltinimus Rusijai genocidu.

V. Putinas sakė A. Guterresui, kad jam žinomas jo „susirūpinimas dėl Rusijos karinės operacijos“ Ukrainoje ir jis yra pasirengęs tai aptarti, tačiau dėl padėties Ukrainoje kaltino „antivalstybinį perversmą“, per kurį 2014-aisiais buvo nuverstas prorusiškas šalies prezidentas.

A. Guterresas pakartojo per ankstesnį susitikimą su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu išsakytą raginimą Maskvai ir Kyjivui bendradarbiaujant su JT atidaryti humanitarinės pagalbos ir evakuacijos koridorius, kad būtų galima padėti civiliams Ukrainoje.

JT atstovas spaudai Stephane'as Dujarricas sakė, kad V. Putinas „iš principo“ sutiko, kad Jungtinės Tautos ir Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas dalyvautų evakuojant civilius gyventojus iš metalurgijos įmonės „Azovstal“ komplekso Mariupolio uostamiestyje.

Jis pridūrė, kad tolesnės diskusijos vyks tarp JT Humanitarinių reikalų koordinavimo biuro ir Rusijos gynybos ministerijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.