Berlynas ketina persvarstyti G. Schroederiui suteiktas privilegijas dėl jo ryšių su Rusija

Vokietijos vyriausybė svarstys galimybę atšaukti privilegijas, suteiktas buvusiam kancleriui Gerhardui Schroederiui, dėl jo artimų ryšių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, šeštadienį pranešė Vokietijos finansų ministras.

Gerhardas Schroederis ir Vladimiras Putinas.<br> Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Gerhardas Schroederis ir Vladimiras Putinas.<br> Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 30, 2022, 2:57 PM

G. Schroederis, kuris yra rusiškų dujų lobistas, pastaruoju metu sukėlė naują pasipiktinimo bangą, nes interviu „New York Times“ pareiškė, kad savo ryšių atsisakytų tik tuo atveju, jei Rusija nustotų tiekti dujas Vokietijai.

Jis taip pat pridūrė netikintis, jog tai įvyks.

Vokietijos finansų ministras Christianas Lindneris interviu žiniasklaidos grupei „Funke“ sakė, kad G. Schroederio atsisakymas nutraukti ryšius su keliomis Rusijos kompanijomis ir nesugebėjimas pasmerkti invaziją į Ukrainą turėtų „sukelti pasekmių“.

„Nebeįsivaizduojama, kad jam būtų suteiktas biuras, už kurį moka mokesčių mokėtojai“, sakė Ch. Lindneris.

Buvęs kancleris turi teisę į keletą biurų Vokietijos parlamente ir į biudžetą darbuotojams. Šios privilegijos mokesčių mokėtojams kainuoja 400 tūkst. eurų per metus.

„Buvę aukšto lygio pareigūnai, kurie aiškiai yra nusikaltėlių vyriausybių pusėje, negali tikėtis valstybės paramos“, – sakė M. Lindneris.

G. Schroederio privilegijos gali būti panaikintos per debatus dėl kitų metų biudžeto.

„Būtų protinga laikui bėgant sumažinti buvusių aukšto lygio pareigūnų patalpų skaičių. Šiame kontekste turėtume aptarti ir tam tikrą garbės kodeksą, susijusį su elgesiu“, – sakė Laisvosios demokratų partijos (FDP) lyderis.

Pastaruoju metu spaudimas 77-erių metų buvusiam kancleriui tik auga. Keli miestai jau atšaukė jo garbės titulus, o Olafo Scholzo Socialdemokratų partija (SPD) vis dažniau raginama pašalinti savo buvusį lyderį.

Dauguma buvusių Europos lyderių, kurie prieš Ukrainos karą turėjo ryšių su Rusijos verslu, atsistatydino iš savo pareigų.

G. Schroederis, kanclerio pareigas ėjęs 1998–2005 metais, yra prieštaringai vertinamo dujotiekio tarp Rusijos ir Vokietijos operatorės „Nord Stream AG“ akcininkų komiteto pirmininkas. Reaguodama į Rusijos invaziją į Ukrainą, Vokietija sustabdė „Nord Stream 2“ projektą.

G. Schroederis taip pat užima aukštą postą Rusijos energetikos milžinėje „Rosneft“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.