Turkijos aktyvisto O. Kavalos įkalinimas skaudžiai smogė pilietinei visuomenei

2013 metų gegužę Stambulo centrinėje Taksimo aikštėje prasidėję taikūs protestai prieš planus pertvarkyti dalį šios istorinei atminčiai svarbios vietos, buvo griežtai malšinami policijos ir peraugo į ištisas savaites trukusias demonstracijas prieš vyriausybę.

Protestas dėl O.Kavalos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Protestas dėl O.Kavalos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 30, 2022, 3:19 PM

Šiemet Gegužės 1-ąją, kaip ir kiekvienais metais nuo tų įvykių, aikštė liks tuščia, Turkijos teismui skyrus laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę iškiliam pilietinės visuomenės lyderiui Osmanui Kavalai, esą finansavusiam 2013-ųjų demonstraciją ir mėginusiam nuversti prezidento Recepo Tayyipo Erdogano vyriausybę.

Judri Taksimo aikštė, apsuptoje kavinių ir viešbučių, tradiciškai tapdavo Gegužės 1-osios mitingų ir protestų prieš vyriausybę vieta.

Kritikai kaltina R. T. Erdoganą sutelkus savo rankose per didelę valdžią, gniuždant žmogaus teises ir malšinant bet kokias nepaklusnumo apraiškas.

Tačiau nepaisant šios padėties pirmadienį paskelbtas rūstus nuosprendis O. Kavalai apstulbino Turkijos pilietinę visuomenę ir paskleidė nerimo bangų visame pasaulyje.

Kai kurie šį žingsnį sieja su ateinančių metų birželį vyksiančiais prezidento rinkimais.

„Ši žinia reiškia: nejudėkite!“, – sakė Stambule veikiančio Prancūzijos Anatolijos studijų instituto (IFEA) direktorius Bayramas Balci.

Savo biure netoli Taksimo aikštės nevyriausybinio susivienijimo „Taksim Solidarity“ atstovas Akifas Burakas Atlaras sakė buvęs „priblokštas“ nuosprendžio O. Kavalai.

Stambulo teismas taip pat skyrė 18 metų laisvės atėmimo bausmes septyniems kitiems kaltinamiesiems, tarp kurių esama architektų, urbanistų, akademikų ir vienas kino prodiuseris.

„Nėra jokio nusikaltimo ar įrodymų. Jie buvo išteisinti dviejų ankstesnių teismų. Kalbant apie Osmaną Kavalą, pirmąkart jį pamačiau teisme 2018 metais“, – sakė A. B. Atlaras.

Paryžiuje gimęs 64 metų verslininkas ir filantropas buvo pripažintas kaltu dėl „mėginimo nuversti vyriausybę“ 2013 metais, kai R. T. Erdoganas buvo premjeras.

Iki paskelbiant nuosprendį ilgiau kaip ketverius metus už grotų praleidęs O. Kavala pareiškė laikąs visą šį procesą „teisėtvarkos nužudymu“.

„Tai sąmokslo teorijos, sukurptos ant politinio ir ideologinio pagrindo“, – aktyvistas sakė teismui prieš paskelbiant nuosprendį.

„Jeigu jie būtų turėję virvę, būtų mane pakorę“, – aktyvistas, kaip pranešama vienam opozicijos įstatymų leidėjui, aplankiusiam O. Kavalą kalėjime.

Keli kiti kaltinamieji yra „žmonės, kuriems rūpi jų miesto ir gamtos išsaugojimas“, pabrėžė A. B. Atlaras.

„Žmonės įbauginti“

Nors Turkijoje protestai griežtai malšinami, keli šimtai žmonių antradienį vakare buvo susirinkę Stambule, Ankaroje ir Izmyre, nepaisydami galimų pasekmių.

„Žmonės bijo. Niekas nerizikuos šaukti demonstracijas, nes tai gali suteikti dingstį įvesti nepaprastąją padėtį. Erdoganas tuo tik džiaugtųsi“, – sakė politologas Ahmetas Inselas.

„Šis nuosprendis yra grasinimas, skirtas visiems žurnalistams, teisininkams, teisių gynėjams, NVO ir profesionalams, tokiems kaip mes“, – pridūrė A. B. Atlaras.

Penktadienį Vokietija dėl nuosprendžio O. Kavalai iškvietė Turkijos ambasadorių Berlyne.

O. Kavalos byla praeitą rudenį išprovokavo diplomatinę krizę: dešimt Vakarų šalių ambasadorių buvo pagrasinta išsiuntimu už jų reikalavimą užtikrinti „sąžiningą ir teisingą teismą“.

R. T. Erdoganas iš dalies buvo susigrąžinęs tarptautinės bendrijos palankumą dėl Turkijos pastangų tarpininkauti sprendžiant Rusijos ir Ukrainos konfliktą, ir O. Kavalos bei kitų kaltinamųjų draugai ir advokatai tikėjosi, kad bus suteikta malonė. Tačiau to nenutiko.

O. Kavala – tik vienas iš dešimčių tūkstančių turkų, įkalintų arba netekusių darbo per didelio masto valymus, rengtus po 2016 metų mėginimo nuversti R. T. Erdoganą, kai jis jau buvo prezidentas.

Tačiau iš pažiūros nepagrįsti ir nuolat keičiami kaltinimai O. Kavalai padarė jį didėjančių R. T. Erdogano autoritarinių polinkių antrame jo valdymo dešimtmetyje simboliu tarptautinėms žmogaus teisių organizacijoms ir Vakarų vyriausybėms.

O. Kavala iš pradžių buvo kaltinamas finansavęs 2013 metų antivyriausybinių protestų bangą. Analitikai laiko tuos neramumus laiko R. T. Erdogano autoritarinių polinkių užuomazga.

Šią bylą aktyvistas laimėjo – teismas 2020 metų vasarį jį išteisino ir paleido. Tačiau policija vėl sulaikė O. Kavalą, jam nespėjus grįžti namo pas savo žmoną.

Tuomet jis buvo apkaltintas dalyvavus nepavykusiame, bet kruviname 2016 metų valstybės perversme. Nesėkmingas pučas nulėmė kelerius metus trunkantį susidorojimą su kitamaniais.

O. Kavala buvo apkaltintas atlikęs vaidmenį abiejose politinėse krizėse.

Dėl elgesio su juo Europos Taryba inicijavo retą drausminę procedūrą, dėl kurios galiausiai gali būti sustabdyta Turkijos narystė žemyno pagrindinėje žmogaus teisių organizacijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.