Turkijos oro pajėgos traukiasi iš karinių pratybų Atėnuose

Turkijos oro pajėgos traukiasi iš karinių pratybų, kurias kitą mėnesį planuojama surengti Graikijoje, nes parengiamuosiuose dokumentuose išskiriama Ankara, šeštadienį pranešė saugumo šaltiniai.

Recepas Tayyipas Erdoganas.<br> IMAGO/Scanpix asociatyvi nuotr.
Recepas Tayyipas Erdoganas.<br> IMAGO/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-30 18:05

Kasmet vykstančiomis karinėmis pratybomis, pavadintomis „Tiger Meet“, siekiama skatinti dalyvaujančių valstybių pajėgų solidarumą.

Šiemet jos rengiamos gegužės 9–20 dienomis Atėnuose.

Turkijos saugumo šaltiniai nurodo, kad prieš planuojamas pratybas priimančiosios šalys kasmet parengia tekstą, kurį sudaro techninės taisyklės, o šiemet Graikija minėtame dokumente ypač išskyrė Ankarą.

Šaltiniai apkaltino Graikijos valdžios institucijas, kad jos į dokumentą įtraukė papildymus, kuriais „piktnaudžiaujama abiejų šalių nesutarimais“, tačiau nepateikė tikslių detalių.

Turkijos valdžios institucijos šiuos papildymus laiko „tyčiniais“, todėl karinių oro pajėgų vadovybė paprašė pakeitimų.

Pasak šaltinių, Graikija su prašymu nesutiko, tad Turkija nusprendė pasitraukti iš pratybų, argumentuojant „Graikijos manipuliavimu pratybomis, siekiant politinių tikslų“. Kaip nurodo šaltiniai, apie savo sprendimą pasitraukti Ankara informavo Atėnus balandžio 22 dieną.

Graikija ir Turkija – NATO sąjungininkės, bet regioninės varžovės rytinėje Viduržemio jūros dalyje, dažnai besiginčijančios dėl Egėjo jūros oro erdvės pažeidimų.

Penktadienį Turkija apkaltino Graikijos karinius lėktuvus pažeidus jos oro erdvę virš Egėjo jūros. Turkijos saugumo šaltinių teigimu, per 72 valandas tai įvyko 30 kartų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.