Nusprendė išaiškinti tarpusavio santykius: Chersono srityje – aršus čečėnų ir buriatų konfliktas

Buriatai ir čečėnai nusprendė išsiaiškinti tarpusavio santykius ir susišaudė Chersono srityje. Kaip pranešama, konfliktą įžiebė dvi priežastys: nesugebėjimas pasidalyti karo grobio ir čečėnų nenoras vykdyti puolamąsias karines operacijas.

Čečėnų kovotojai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Čečėnų kovotojai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 2, 2022, 1:40 PM

Okupuotoje Chersono srities dalyje įvyko susišaudymas tarp rusų okupantų etninių grupių atstovų – Ramzano Kadyrovo vadovaujamų čečėnų ir buriatų pajėgų.

Apie tai socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausioji žvalgybos valdyba.

„Kiselevkoje (Chersono srities Černobajevkos kaime) įvyko susišaudymas tarp buriatų ir čečėnų. Naktį vykusiame incidente sudalyvavo daugiau nei po 50 dalyvių iš kiekvienos pusės. Tikslus sužeistųjų ir žuvusiųjų skaičius kol kas nežinomas“ – rašoma paskyroje.

„Visų pirma, konflikto priežastys yra buriatų nenoras vykdyti puolamąsias karines operacijas ir „nelygios teisės“ lyginant su čečėnais. Pastarųjų visiškai nėra priekinėje linijoje, o užnugaryje veikia išskirtinai kaip „apsauginiai būriai“. Jų užduotis – paskatinti okupanto dalinius imtis aktyvių veiksmų. Tai yra atidengti ugnį į tuos, kurie bando trauktis“, – rašoma pranešime.

Kartu dar viena susirėmimo priežastis – netolygus grobio pasiskirstymas, nes didžiausią dalį iš grobstymo gauna tie patys čečėnai.

Žvalgyba taip pat praneša, kad dėl nenoro dalyvauti puolimo operacijose okupuotoje Zaporižios srities Fedorovkoje taip pat kilo konfliktas tarp Rusijos ginkluotųjų pajėgų vadų ir personalo. Nurodoma, kad rusai skundžiasi vietos gyventojams dėl apgaulės pasirašant sutartis ir gaunant sutikimą dalyvauti karo veiksmuose.

„Paaiškėjo, kad Rusijos kariams buvo pažadėta operacija pagal „Krymo scenarijų“. Tai yra Ukrainos pasipriešinimo nebuvimas, būsto skyrimas okupuotose teritorijose ir rami tarnybos eiga“, – nurodė žvalgybos agentūra.

„Daugelis rusų, pamatę tikrą vaizdą, atsisakė tęsti tarnybą, dėl to kilo konfliktas, kurio išsiaiškinti atvyko FSB atstovai. Dalis karių po apklausų buvo išvežti nežinoma kryptimi. Į tarnybos vietą jie negrįžo“, – rašoma pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.