Programa „Pegasus“ naudota Ispanijos premjero, gynybos ministrės telefonams šnipinėti

Ispanijos vyriausybė pirmadienį pranešė, kad šalies premjero Pedro Sanchezo ir gynybos ministrės Margaritos Robles mobilieji telefonai buvo šnipinėjami pasitelkiant programinę įrangą „Pegasus“ per „neteisėtą ir išorinę“ intervenciją.

Pedro Sanchezas ir Margarita Roble.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pedro Sanchezas ir Margarita Roble.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 2, 2022, 11:29 AM, atnaujinta May 2, 2022, 11:56 AM

Izraelyje sukurta „Pegasus“, platinta tik vyriausybių agentūroms, gali būti įdiegta į mobiliuosius telefonus vartotojui nežinant ir suteikti galimybę skaityti visus pranešimus, sekti vartotojo buvimo vietą ir prisijungti prie telefono kameros bei mikrofono.

Pasak Ispanijos pareigūnų, premjero ir gynybos ministrės telefonuose ši programa buvo įdiegta praeitais metais be jokio vyriausybės leidimo.

„Tai nėra spėjimas – tai milžiniškos svarbos faktai“, – sakė ryšių su prezidentūra ministras Felixas Bolanosas, patvirtinęs paskelbtą žinią.

„Norime, kad teisingumo sistema tai ištirtų“, – per skubiai sušauktą spaudos konferenciją pridūrė jis.

F. Bolanosas nurodė, kad į P. Sanchezo mobilųjį telefoną buvo dukart įsibrauta 2021 metų gegužę, o į M. Robles telefoną dukart taikytasi tų metų birželį.

Ministras pažymėjo, kad per šį įsilaužimą buvo perimtas reikšmingas kiekis duomenų ir kad informacija apie šiuos incidentus buvo perduota Ispanijos Nacionaliniam Teismui.

„Nė kiek neabejojame, kad tai neteisėtas, be leidimo įvykdytas įsibrovimas, – kalbėjo F. Bolanosas. – Jis įvykdytas iš už valstybės institucijų ribų, ir jam nebuvo suteiktas teismo leidimas.“

Ispanijos vyriausybė pastaruoju metu buvo spaudžiama paaiškinti, kodėl „Pegasus“ 2017–2020 metais buvo naudojama šnipinėti dešimtims asmenų, susijusių su šiaurės rytinio Katalonijos regiono separatistiniu judėjimu, pranešė prie Toronto universiteto įkurta visuomeninė kibernetinio saugumo organizacija „Citizen Lab“.

Tarp asmenų, tapusių prieštaringai vertinamos Izraelyje sukurtos šnipinėjimo programos taikiniais, buvo išrinkti pareigūnai, įskaitant dabartinius ir buvusius Katalonijos regiono lyderius.

Vyriausybė nepaneigė ir nepatvirtino, ar naudoja „Pegasus“ arba panašias šnipinėjimo programas, tik nurodė, kad bet koks sekimas vykdomas prižiūrint teisėjams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.