JK ministras pirmininkas B. Johnsonas žada daugiau karinės pagalbos Ukrainai

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas antradienį nuotoliniu būdu sakydamas kalbą Ukrainos parlamentui paskelbė apie papildomą, 300 mln. svarų sterlingų (358 mln. eurų) vertės karinę pagalbą Kyjivui ir gyrė ukrainiečių priešinimąsi Rusijai.

Borisas Johnsonas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Borisas Johnsonas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2022, 3:44 PM, atnaujinta May 3, 2022, 5:06 PM

B. Johnsonas tapo pirmuoju užsienio šalies lyderiu, pasakiusiu kalbą Aukščiausiajai Radai nuo Rusijos įsiveržimo į Ukrainą pradžios vasario 24-ąją. Užpultos šalies pasipriešinimą agresijai jis pasveikino kaip jos „puikiausią valandą“, gyrė su „liūtų energija ir drąsa“ vykdomą kovą.

„Tai puikiausia Ukrainos valanda, kuri bus prisimenama ir pasakojama ateinančioms kartoms“, – sakė B. Johnsonas, panaudodamas savo didvyrio Winstono Churchillio frazę iš vienos 1940 metų kalbos.

„Vadinamoji nenugalima [Rusijos prezidento Vladimiro] Putino karo mašinos jėga sudužo į nepajudinamą Ukrainos patriotizmą ir meilę šaliai, – sakė B. Johnsonas. – Toliau tieksime Ukrainai... ginklus, finansavimą ir humanitarinę pagalbą, kol pasieksime savo ilgalaikį tikslą, o jis turi būti toks Ukrainos sustiprinimas, kad niekas niekada nedrįstų jūsų vėl užpulti.“

Nauja Londono karinė pagalba apims elektroninės karybos įrangą, priešbaterinę radarų sistemą, GPS signalų slopinimo įrangą ir tūkstančius naktinio matymo prietaisų.

Praėjusią savaitę JK paskelbė apie planus perduoti Kyjivui šarvuočių, pajėgių šaudyti raketomis į besiveržiančius Rusijos orlaivius. Anksčiau Britanija išsiuntė prieštankinių raketų, oro gynybos sistemų ir ne vieną toną plastiškųjų sprogmenų.

Be to, artimiausiomis savaitėmis Ukrainai bus pristatyta sunkiasvorių bepiločių orlaivių (UAV) sistemų, siekiant „suteikti logistinę paramą izoliuotoms pajėgoms“, prieš ministro pirmininko kalbą paskelbė Dauningo gatvė.

Kyjivui ruošiamasi perduoti ir keliolika naujų specializuotų automobilių „Toyota Landcruiser“; jie turi padėti apsaugoti civilius pareigūnus šalies rytuose bei evakuoti žmones iš fronto linijų zonų, nurodė britų premjero biuras.

Kremlius kritikuoja Vakarų valstybes dėl karinės įrangos aukojimo Ukrainai, teigdamas, kad tokie veiksmai gali eskaluoti konfliktą. Maskva taip pat perspėja, kad Rusija turi teisę atsakyti į bet kokią tiesioginę intervenciją.

Tuo metu diplomatijos fronte Britanija vėl atidaro savo ambasadą Kyjive. Londono vyriausioji pasiuntinė Melinda Simmons britų savaitraščiui „The Observer“ neseniai pareiškė „besijaučianti, kad [ambasada] bus tinkama vieta darbui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.