Estijos parlamentas nepritarė sienos sutarties su Rusija atšaukimui

Estų parlamentas antradienį neparėmė opozicinės Estijos konservatorių liaudies partijos (EKRE) frakcijos pasiūlymo atšaukti Estijos ir Rusijos valstybės sienos sutartį ir nesutikti, kad Rusija ir toliau okupuotų Estijai pagal Tartu taikos sutartį priklausančias teritorijas.

Alaras Karis, buvęs valstybės auditorius ir dabartinis Estijos nacionalinio muziejaus direktorius.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Alaras Karis, buvęs valstybės auditorius ir dabartinis Estijos nacionalinio muziejaus direktorius.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2022, 6:36 PM

Už pasiūlymą balsavo 28, prieš jį – 53 deputatai. Kad rezoliucija būtų priimta, reikėjo ne mažiau kaip 51 deputato balsų.

EKRE vicepirmininkas Martas Helme sakė, kad buvo padaryta rimta klaida, kai 2005 metais tuometinis Estijos užsienio reikalų ministras Urmas Paetas pasirašė valstybės sienos sutartį su Rusijos diplomatijos vadovu Sergejumi Lavrovu.

„Šia sutartimi Estijos Respublika sutinka su Kremliaus pozicija, kad Tartu taikos sutartis neteko galios. Šia sutartimi taip pat bus visiems laikams įteisinta Rusijos vykdoma Estijos teritorijų, kurios pagal Tartu taikos sutartį priklauso Estijai, okupacija ir perleistos teritorijos už Narvos bei dalis Petserio (dab. Rusijos Pskovo srities Pečiorų rajonas), atimant iš mūsų bet kokią teisę reikalauti kompensacijos už okupuotas teritorijas. Nėra jokių svarių aplinkybių, kurios pateisintų 5,2 proc. Estijos teritorijos, teritorinių vandenų ir oro erdvės perleidimą užsienio valstybei“, – sakė M. Helme.

Jis teigė, kad šalių parlamentai nėra patvirtinę šios sutarties ir dabar pats laikas sustabdyti jos ratifikavimo procesą, Rusijai pradėjus karą prieš Ukrainą ir pagrasinus visoms Ukrainai padedančioms šalims imtis prieš jas atsakomųjų priemonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.