Kremliaus pančiai: Rusijos magnatas O. Tinkovas kritikavo V. Putino karą – susilaukė greito atpildo

Lapkritį Olego Tinkovo turto vertė viršijo 9 mlrd. dolerių, jis garsėjo kaip vienas iš nedaugelio Rusijos savarankiškai susikūrusių verslo magnatų, savo turtus susikrovęs ne energetikos ir naudingųjų iškasenų pramonėje, kuri buvo Rusijos kleptokratijos žaidimų aikštelė.

Olegas Tinkovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Olegas Tinkovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-03 17:49, atnaujinta 2022-05-03 17:58

Praėjusį mėnesį O.Tinkovas, vieno didžiausių Rusijos bankų įkūrėjas, „Instagram“ įraše kritikavo karą Ukrainoje. Kitą dieną, pasak jo, prezidento Vladimiro Putino administracija susisiekė su jo vadovais ir pagrasino nacionalizuoti jo banką, jei šis nenutrauks ryšių su juo. Praėjusią savaitę jis pardavė savo 35 proc. akcijų paketą vienam Rusijos kalnakasybos milijardieriui, tai vadindamas „desperatišku ir degančiu pardavimu“, kurį jam primetė Kremlius.

„Negalėjau aptarti kainos. Aš buvau tarsi įkaitas – imi tai, kas tau siūloma. Negalėjau derėtis.“ – sakė O.Tinkovas. 

54 metų O.Tinkovas sekmadienį telefonu iš vietos, kurios nenorėjo atskleisti, kalbėjosi su laikraščiu „The New York Times“, duodamas pirmąjį interviu nuo tada, kai V.Putinas įsiveržė į Ukrainą. Jis sakė, kad pasisamdė asmens sargybinius po to, kai draugai, turintys ryšių Rusijos saugumo tarnybose, jam pasakė, jog jis turėtų baimintis dėl savo gyvybės, ir pajuokavo, kad nors jis ir išgyveno leukemiją, dabar galbūt „Kremlius mane nužudys“.

Tai buvo staigus ir netikėtas posūkis ilgamečio milijardieriaus gyvenime, kuris daugelį metų vengė užsitraukti V.Putino nemalonę, tačiau save vaizdavo kaip nepriklausomą nuo Kremliaus. Jo nuopuolis rodo, kokios pasekmės gresia tiems Rusijos elito nariams, kurie išdrįsta prieštarauti savo prezidentui, ir padeda paaiškinti, kodėl verslo lyderiai, kurie, pasak O.Tinkovo, nerimauja dėl karo poveikio jų gyvenimo būdui ir piniginėms, tik tylėjo.

Iš tiesų, O.Tinkovas teigė, kad daugelis jo pažįstamų verslo ir valdžios elito atstovų privačiai jam sakė, kad sutinka su juo, „bet jie visi bijo“.

Interviu O.Tinkovas pasisakė prieš karą ryžtingiau nei bet kuris kitas stambus Rusijos verslo lyderis.

„Supratau, kad Rusijos, kaip šalies, nebėra“, – sakė O.Tinkovas, prognozuodamas, kad V.Putinas dar ilgai išliks valdžioje.

„Tikėjau, kad V.Putino režimas yra blogas. Bet, žinoma, neįsivaizdavau, kad jis įgaus tokį katastrofišką mastą“, – pridūrė jis.

Kremlius neatsakė į prašymą pateikti komentarą.

2006 m. „Tinkoff“ banką įkūręs O.Tinkovas paneigė jo pateiktą įvykių apibūdinimą ir teigė, kad „jokių grasinimų banko vadovybei nebuvo“. Bankas, kuris praėjusį ketvirtadienį paskelbė, kad O.Tinkovas pardavė visą savo banko akcijų paketą įmonei, kuriai vadovauja V.Putinui artimas kalnakasybos magnatas Vladimiras Potaninas, atrodė atsiribojęs nuo savo įkūrėjo.

„Olegas jau daugelį metų nebuvo Maskvoje, nedalyvavo bendrovės gyvenime ir nebuvo susijęs su jokiais reikalais“, – sakoma „Tinkoff“ pareiškime.

O.Tinkovas taip pat susidūrė su problemomis Vakaruose. Praėjusiais metais jis sutiko sumokėti 507 mln. dolerių, kad sureguliuotų mokestinio sukčiavimo bylą Jungtinėse Valstijose. Kovo mėnesį Didžioji Britanija įtraukė jį į sankcijų Rusijos verslo elitui sąrašą.

„Šie oligarchai, įmonės ir samdomi banditai prisideda prie nekaltų civilių gyventojų žudymo, todėl teisinga, kad jie už tai sumokėtų“, – tuomet taip kalbėjo užsienio reikalų sekretorė Liz Truss.

Vis dėlto O.Tinkovas laikomas retu Rusijos verslo pionieriumi, kuris savo drąsų kapitalizmą kūrė pagal Ričardo Bransono pavyzdį ir iš nepagarbiai nusiteikusio aludario tapo vieno sudėtingiausių pasaulyje interneto bankų įkūrėju. Jis teigia, kad niekada nebuvo įkėlęs kojos į Kremlių ir tai, jog nevengia kartais išsakyti kritikos V.Putinui.

Tačiau kitaip nei Rusijos magnatai, kurie prieš daugelį metų nutraukė santykius su V.Putinu ir dabar gyvena tremtyje, tokie kaip buvęs naftos magnatas Michailas Chodorkovskis ar technologijų verslininkas Pavelas Durovas, O.Tinkovas rado būdą sugyventi su Kremliumi ir uždirbti milijardus – bent jau iki balandžio 19 d.

Tuomet O.Tinkovas instagrame paskelbė emocingą antikarinį įrašą, kuriame invaziją pavadino „beprotiška“ ir išjuokė Rusijos kariuomenę: Jis klausė: „Kodėl turėtume turėti gerą kariuomenę, – jei visa kita šalyje yra neveiksnu, „paskendę nepotizme, servilizme ir pavaldume“?

Karą palaikantys rusai socialinėje žiniasklaidoje paskelbė savo susmulkintų „Tinkoff“ debetinių kortelių nuotraukas. Žinomas valstybinės televizijos laidų vedėjas Vladimiras Solovjovas paskelbė tiradą prieš jį, pareikšdamas: „Tavo sąžinė supuvusi“.

Tuo metu O.Tinkovas jau buvo už Rusijos ribų, nes 2019 m. buvo išvykęs gydytis leukemijos. Vėliau jis atsistatydino ir perleido „Tinkoff“ kontrolę, tačiau pasiliko 35 proc. akcijų paketą bendrovėje, kuri pernai Londono vertybinių popierių biržoje buvo įvertinta daugiau kaip 20 mlrd. dolerių.

Praėjus dienai po balandžio 19 d. pranešimo, Kremlius susisiekė su banko vyresniaisiais vadovais ir pranešė jiems, kad bet koks ryšys su banko įkūrėju dabar yra didelė problema.

Jie pasakė: „Jūsų akcininko pareiškimas nėra sveikintinas, ir mes nacionalizuosime jūsų banką, jei jis jo neparduos, jei nepasikeis savininkas ir jei jūs nepakeisite pavadinimo“, – sakė O.Tinkovas, remdamasis turimais šaltiniais „Tinkoff“, kurių jis atskleisti nenorėjo.

Balandžio 22 d. „Tinkoff“ paskelbė, kad šiais metais pakeis pavadinimą, o tai, jos teigimu, buvo seniai planuota. Užkulisiuose O.Tinkovas sako, kad jis stengėsi parduoti savo akcijų paketą, kuris jau buvo nuvertėjęs dėl Vakarų sankcijų Rusijos finansinei sistemai.

O.Tinkovas sakė esąs dėkingas kalnakasybos magnatui V.Potaninui už tai, kad jis leido jam išgelbėti bent šiek tiek pinigų iš savo bendrovės; jis teigė negalįs atskleisti kainos, bet sakė, kad pardavė už 3 proc., jo manymu, tikrosios akcijų paketo vertės.

„Jie privertė mane jas parduoti dėl mano pasisakymų. Aš jas pardaviau už kapeikas.“ – sakė O.Tinkovas.

Jis jau kurį laiką svarstė galimybę parduoti savo akcijų paketą, nes kaip jis pats teigė: „kol Putinas gyvas, abejoju, ar kas nors pasikeis“.

„Netikiu Rusijos ateitimi. Svarbiausia, nesu pasirengęs sieti savo prekės ženklo ir savo vardo su šalimi, kuri be jokios priežasties puola savo kaimynus.“ – sakė jis.

O.Tinkovas nerimauja, kad jo įkurtas fondas, skirtas kraujo vėžio gydymui Rusijoje gerinti, taip pat gali tapti jo finansinių problemų auka.

Jis paneigė, kad prakalbo tikėdamasis, jog Jungtinės Karalystės sankcijos jam bus panaikintos, nors sakė tikintis, kad Didžiosios Britanijos vyriausybė galiausiai „ištaisys šią klaidą“.

Jis teigė, kad dėl savo ligos – šiuo metu jis serga „transplantantas prieš šeimininką“ liga (ang. Graft-Versus-Host Disease, GVHD), kamieninių ląstelių transplantacijos komplikacija, – jis galėjo būti drąsesnis už kitus Rusijos verslo lyderius ir aukštus pareigūnus. Jis teigė, kad elito nariai yra „šokiruoti“ dėl karo ir aktyviai bei gausiai skambino jam, siūlydami paramą.

„Jie supranta, kad yra susieti su Vakarais, kad yra pasaulinės rinkos dalis ir pan. Jie greitai, greitai virsta Iranu. Bet jiems tai nepatinka. Jie nori, kad jų vaikai vasaros atostogas praleistų Sardinijoje“ – sakė O.Tinkovas.

Pats O.Tinkovas teigė, jog niekas iš Kremliaus su juo tiesiogiai nesusisiekė, tačiau, be spaudimo jo įmonei, iš draugų, turinčių ryšių su saugumo tarnybomis, jis girdėjo, kad jam gali grėsti fizinis pavojus.

„Jie man sakė: „Sprendimas dėl tavęs jau priimtas. Ar tai reiškia, kad be viso kito jie ketina mane nužudyti, nežinau. Aš to neatmetu.“ – sakė jis.

Parengta pagal „The New York Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.