O. Scholzui Ukrainos sprendimas nepriimti Vokietijos prezidento „trukdo“ jo vizitui į Kijevą

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pareiškė, kad Ukrainos sprendimas praėjusį mėnesį nepriimti Vokietijos prezidento Franko-Walterio Steinmeierio „trukdo“ jam vykti į Kijevą.

O. Scholzas pasakė, kodėl nevyksta į Kijevą. <br>ELTA nuotr.
O. Scholzas pasakė, kodėl nevyksta į Kijevą. <br>ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2022, 9:43 AM, atnaujinta May 3, 2022, 10:24 AM

Balandžio viduryje F. W. Steinmeieriui vykstant į Varšuvą buvo pasakyta, kad jis nebus laukiamas Ukrainoje, kadangi prezidento Volodymyro Zelenskio vadovaujama vyriausybė apkaltino jį per ilgai palaikant glaudžius ryšius su Kremliumi.

Tai nepriimtinas būdas elgtis su prezidentu „šalies, kuri teikia tokią didelę karinę pagalbą bei finansinę pagalbą, kuri reikalinga, kai kalbama apie saugumo garantijas, svarbias Ukrainai ateityje“, – pirmadienį interviu metu Vokietijos visuomeniniam transliuotojui ZDF tvirtino O. Scholz.

„Tai, kad Vokietijos Federacinės Respublikos prezidentas...buvo išprašytas, trukdo šiam reikalui“, – prasitarė O.Scholzas kalbėdamas apie galimą kelionę į Kijevą.

F. W. Steinmeieris balandžio viduryje su kolegomis iš Lenkijos ir trijų Baltijos šalių norėjo vykti į Kijevą. Tačiau prieš pat kelionę paaiškėjo, kad Ukrainos vadovybė nenori jo matyti.

F. W. Steinmeieris, eidamas ankstesnes pareigas, vykdė Rusijai draugišką kursą ir, be kita ko, rėmė „Nord Stream 2“ projektą. Tačiau prasidėjus karui jis pripažino klaidas savo Rusijos politikoje ir pareiškė, kad klydo dėl Rusijos vadovo Vladimiro Putino.

Toliau interviu metu O.Scholzas priminė apie Vokietijos teikiamą pagalbą „mūsų suteikta pagalba...prisidėjo prie to, kad Ukrainos kariuomenė...dabar gali taip ilgai atsilaikyti prieš stiprų priešininką...mes ir toliau juos remsime“, – sakė kancleris, atsakydamas į teiginius, sakančius jog jo vyriausybė nepakankamai sparčiai siunčia ginklus Ukrainai.

Kancleris nenorėjo atmesti galimybės susėsti su Rusijos Prezidentu Vladimiru Putinu, jei jis bus pakviestas į vėliau šiais metais Indonezijoje vyksiantį G20 aukščiausiojo lygio susitikimą. „Tai nuspręsime, kai ateis laikas“, – sakė jis, primygtinai tvirtindamas, kad „tai yra klausimas dėl tarptautinio bendradarbiavimo struktūros, kurioje labai svarbu, kad nepamirštume, ką dar norime turėti kaip aljanso partnerius“.

Paklaustas apie strateginį Vokietijos ir NATO tikslą kare Ukrainoje, O.Scholzas paminėjo neatidėliotiną karo veiksmų nutraukimą ir Rusijos karių išvedimą.

Rusija neturi laimėti, o Ukraina neturi pralaimėti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.