Popiežius Pranciškus: „Viktoras Orbanas man pasakė Rusijos planą“

Popiežius Pranciškus sakė, kad susitikimo su Vengrijos ministru pirmininku Viktoru Orbanu balandžio pabaigoje metu, šis jam pasakė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas planuoja baigti invaziją į Ukrainą gegužės 9-ąją – Rusijos Pergalės dieną.

V.Orbanas ir Popiežius Pranciškus balandžio 21 d. susitikimo metu.<br>Sipa/Scanpix nuotr.
V.Orbanas ir Popiežius Pranciškus balandžio 21 d. susitikimo metu.<br>Sipa/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2022, 12:01 PM

Šiuos komentarus popiežius išsakė antradienį paskelbtame interviu Italijos laikraščiui „Corriere della Sera“.

„Orbanas, kai su juo susitikau, man pasakė, kad rusai turi planą, kad viskas baigsis gegužės 9-ąją, – sakė popiežius Pranciškus. – Tai paaiškintų šių dienų eskalacijos greitį. Nes dabar kalbama ne tik apie Donbasą, bet ir apie Krymą, Odesą, Juodosios jūros uosto atėmimą iš Ukrainos, apie viską.“ Nėra pakankamai valios taikai, – sakė popiežius. „Esu pesimistas, bet turime padaryti visus įmanomus gestus, kad sustabdytume karą.“

Pats V. Orbanas žurnalistams sakė, kad per susitikimą su pontifiku prašė jo „remti pastangas vardan taikos“. Vengrijos premjeras taip pat papasakojo popiežiui, kokią pagalbą Vengrija teikia Ukrainos pabėgėliams. Jokių kitų susitikimo detalių nepateikta.

Viktoras Orbanas paskutinį kartą su Vladimiru Putinu kalbėjosi telefonu, pokalbis vyko balandžio 6 d. V. Orbanas pranešė, kad pasiūlė Rusijos prezidentui Vengrijoje surengti derybas su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Popiežius Pranciškus interviu taip pat pakartojo ankstesnius pareiškimus, kad yra pasirengęs vykti į Maskvą susitikti su V. Putinu, ir palygino karą Ukrainoje su genocidu Ruandoje.

„Dar negavome atsakymo ir vis dar primygtinai reikalaujame, nors bijau, kad Putinas negali ir nenori šio susitikimo dabar. Bet juk tiek žiaurumo, kaip galima jo nesustabdyti? Prieš dvidešimt penkerius metus patyrėme tą patį su Ruanda“, – sakė popiežius Pranciškus. Popiežius sakė, kad kol kas į Kijevą nevyks, o atsiųs savo atstovą.

„Pirmiausia turiu nuvykti į Maskvą, pirmiausia turiu susitikti su Putinu. Bet aš irgi esu kunigas, ką galiu padaryti? Padarysiu viską, ką galėsiu, jei tik Putinas atvers duris“, – sakė jis.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.