Somalyje džihadistai užpuolė Afrikos Sąjungos bazę, pranešama apie aukas

Somalyje gerai ginkluoti džihadistų judėjimo „al Shabaab“ kovotojai antradienį šturmavo Afrikos Sąjungos (AS) bazę ir sukėlė įnirtingą susišaudymą, per kurį žuvo žmonių, pranešė vietos kariuomenės vadas ir liudininkai.

Somalio kariuomenės kareiviai užima pozicijas prie Aden Adde tarptautinio oro uosto Mogadiše.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Somalio kariuomenės kareiviai užima pozicijas prie Aden Adde tarptautinio oro uosto Mogadiše.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2022, 3:36 PM

Anot šaltinių, AS pajėgos išsiuntė ginkluotus sraigtasparnius po priešaušriu įvykdytos atakos. Pranešama, kad per išpuolį buvo detonuota automobilyje paslėpta bomba ir panaudoti šaunamieji ginklai prieš stovyklą, kur buvo dislokuota Burundžio taikdarių. Šis karinis objektas yra netoli El Barafo kaimo, esančio maždaug už 160 km į šiaurės rytus nuo sostinės Mogadišo.

„Vyko smarkūs mūšiai, ir abi pusės patyrė nuostolių, tačiau kol kas neturime daugiau informacijos apie šį incidentą“, – naujienų agentūrai AFP sakė pranešė vietos kariuomenės vadas Mohamedas Ali.

„Jie pradėjo išpuolį, susprogdinę automobilyje padėtą bombą, o paskui prasidėjo smarkus susišaudymas“, – pridūrė jis.

„Al Shabaab“ jau daugiau nei dešimtmetį tęsia kruviną sukilimą prieš trapią Somalio centrinę vyriausybę.

Grupuotė antradienį paskelbė pareiškimą, kuriame prisiėmė atsakomybę už ataką ir nurodė, jog buvo nukauti dešimtys Burundžio karių.

Šio teiginio nepavyko patikrinti, o Afrikos Sąjungos pereinamojo laikotarpio misija Somalyje (ATMIS) kol kas nepateikė jokių komentarų.

„Ginkluoti „al Shabaab“ nariai užpuolė stovyklą anksti ryte. Įvyko stiprių sprogimų ir apsikeitimas kulkosvaidžių ugnimi. Burundiečiai paliko stovyklą ir įžengė į El Barafo kaimą, o vėliau atskrido sraigtasparniai, teikę paramą iš oro“, – pasakojo šiuos įvykius stebėjęs vietos gyventojas Weliyowas Maalimas.

„Sraigtasparniai šaudė raketomis ir sunkiaisiais kulkosvaidžiais. Matėme virš stovyklos pakilusius dūmus, bet tiksliai nežinome, kokia ten padėtis“, – sakė kitas liudininkas, Ahmedas Adanas.

Nauja AS misija

ATMIS pakeitė ankstesnę AMISOM taikos palaikymo misiją, kai kovo pabaigoje baigėsi jos įgaliojimai.

Naujųjų pajėgų užduotis – padėti Somalio kariuomenei prisiimti pagrindinę atsakomybę už saugumą neramioje Afrikos Kyšulio valstybėje.

Pagal JT rezoliuciją numatoma, kad iki 2024 metų pabaigos ATMIS karių, policininkų ir civilių darbuotojų skaičius palaipsniui sumažės nuo beveik 20 tūkst. iki nulio.

„Al Shabaab“ kovotojai iki 2011-ųjų kontroliavo Mogadišą, iš kur juos galiausiai išstūmė AS pajėgos.

Tačiau džihadistai tebekontroliuoja kai kurias kaimiškas vietoves, taip pat dažnai puola civilinius, karinius ir vyriausybinius objektus sostinėje ir už jos ribų.

Naujausias išpuolis įvykdytas nepraėjus nė savaitei po to, kai Somalio parlamentas išrinko naujus aukštųjų ir žemųjų rūmų pirmininkus. Tas įvykis tapo svarbiu žingsniu jau ilgą laiką atidėliojamų prezidento rinkimų link.

Užsitęsusį balsavimo procesą temdo kraujo praliejimas šalyje ir arši kova dėl valdžios tarp prezidento ir ministro pirmininko.

Somalio tarptautiniai partneriai nuogąstauja, kad šis delsimas atitraukia valdžios dėmesį nuo daugybės problemų, įskaitant kovą su „al Shabaab“ ir augančią bado grėsmę daugelyje šalies regionų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.