Rusija boikotuos JT Saugumo Tarybos susitikimą su ES komitetu

Rusija boikotuos trečiadienį suplanuotą Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos susitikimą su Europos Sąjungos politikos ir saugumo komitetu (PSK), pranešė diplomatai.

Linda Thomas-Greenfield.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Linda Thomas-Greenfield.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2022, 8:05 AM

Šis retas žingsnis laikomas dar vienu prastėjančių tarp Maskvos ir jos partnerių Jungtinėse Tautose ženklu.

Vienas rusų diplomatinis šaltinis, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, antradienį sakė, kad Maskvos sprendimas susijęs su padėtimi Ukrainoje.

Vienas Vakarų diplomatas naujienų agentūrai AFP sakė neprisimenąs, nė vieno atvejo, kad Rusija nuo vasario 24 dienos, kai pasiuntė savo pajėgas į kaimyninę Ukrainą, būtų boikotavusi Saugumo Tarybos posėdį.

Dėl COVID-19 pandemijos JT Saugumo Tarybos ir PSK metiniai neformalūs susitikimai nebuvo rengiami nuo 2019 metų. Per trečiadienio susitikimą ketinama aptarti ES sąveiką su JT šalyse, kur operacijas vykdo abi organizacijos.

Rusijai įsiveržus į Ukrainą Maskvos ryšiai su kitomis JT narėmis sparčiai blogėjo.

Rusija, kuri yra viena iš penkių nuolatinių Saugumo Tarybos narių ir turi joje veto teisę, buvo pašalinta iš kelių JT institucijų, įskaitant Žmogaus teisių tarybą.

Antradienį per spaudos konferenciją JAV ambasadorė prieš JT Linda Thomas-Greenfield, kurios šalis gegužę perims pirmininkavimą Saugumo Tarybai, sakė, kad šios institucijos darbas tęsiamas įprasta tvarka.

Tarybos pastangos „izoliuoti Rusiją“ nuo vasario pabaigos buvo „nepaprastai sėkmingos“, teigė ji.

„Tai reikšmingas procesas. Sėkmingai vienijome Rusiją smerkiančius balsus Generalinėje Asamblėjoje, bet tai įvyko, nes tai buvo labai palaikoma Saugumo Taryboje“, – sakė L. Thomas-Greenfield, atkreipusi dėmesį, kad vasario pabaigoje Tarybai nepavyko pasmerkti Rusijos, nes ši pasinaudojo veto teise.

„Rusija yra izoliuota Saugumo Taryboje, ir kaskart, kai Saugumo Taryboje vyksta mūsų diskusijos, susijusius su Rusija, jie pereina į gynybą. Toliau versime juos gintis, kol jie užbaigs savo brutalų puolimą prieš Ukrainos žmones“, – žurnalistams sakė amerikiečių diplomatė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?