Ar dar galėtų būti išgelbėti „Azovo“ būrio didvyriai, ginantys Mariupolį nuo pat pirmos karo dienos?

Visas pasaulis, sugniaužęs kvapą, deja, iki šiol tik stebi, kaip didvyriškai vieną svarbiausių Ukrainos uostų gina legendinio „Azovo“ būrio ir kitų Ukrainos ginkluotųjų pajėgų padalinių kariai. Ar šiems didvyriams dar įmanoma būtų padėti arba išgelbėti juos iš gamyklos „Azovstal“ požemių?

Ar dar galėtų būti išgelbėti „Azovo“ būrio didvyriai, ginantys Mariupolį nuo pat pirmos karo dienos?.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Ar dar galėtų būti išgelbėti „Azovo“ būrio didvyriai, ginantys Mariupolį nuo pat pirmos karo dienos?.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje: Mariupolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje: Mariupolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 5, 2022, 10:47 AM, atnaujinta May 10, 2022, 11:59 AM

„Kokia šiuo metu situacija gamyklos požemiuose ir kiek ten dar likę Ukrainos gynėjų, deja, dalintis informacija negalėčiau. Situacija ten – itin sudėtinga“, – portalui lrytas.lt teigė istorikas, buvęs „Azovo“ atstovas spaudai Aleksandras Alferovas.

Su juo bandėme pasikalbėti po to, kai trečiadienio rytą Mariupolio meras Vadimas Boičenko pranešė, kad Rusijos okupantai pradėjo didžiulį „Azovstal“ šturmą. Į gamyklą ir į jos požemius buvo šaudoma ir iš tankų, ir iš oro, ir iš jūros.

Pasak mero, gamyklos požemiuose kartu su gynėjais dar galėtų būti apie du šimtai miesto gyventojų – moterų, vaikų ir pagyvenusių žmonių, o taip pat – keli šimtai sužeistų karių bei žuvusiųjų palaikų.

Per pastarąsias kelias dienas, didelėmis Ukrainos valdžios ir tarptautinių organizacijų pastangomis, iš gamyklos buvo evakuota apie trys šimtai žmonių.

Kalbėdamas, ar dar yra kokių nors galimybių padėti Mariupolio gynėjams, A.Alferovas teigė matąs bent kelis gelbėjimo operacijos scenarijus: „Tikrai galima būtų juos išgelbėti, tik, manau, kad diplomatiniais keliais to padaryti jau nebeįmanoma. Manyčiau, kad išlaisvinti miesto gynėjus galima būtų, jeigu Ukrainos ginkluotosios pajėgos pradėtų miesto deblokavimą ir taip kuriam laikui nukreiptų rusų okupantų pajėgas į savo pusę. Taip pat neabejoju, kad galima būtų gynėjus išgelbėti, jei oro erdvė virš Mariupolio būtų apsaugota nuo okupantų antskrydžių“.

Ir Ukrainos, ir Vakarų žvalgyba ne kartą pranešė turinčios žinių, kad rusai Mariupolyje gegužės 9 d. planuoja surengti Pergalės dienai skirtą paradą.

V.Boičenka, bendraudamas su Ukrainos žurnalistais, trečiadienį šią informaciją irgi patvirtino. Jis teigė, kad mieste rusai bando tvarkyti pilnas subombarduotos, apdegusios karinės technikos gatves, veža sugriautų namų likučius. Šiems darbams okupantai iš sugriautų namų varo leisgyvius iš miesto nesugebėjusius pasitraukti gyventojus. Net kažkokius maisto davinius jiems dalija.

Manoma, kad Mariupolyje dar galėtų būti likę apie šimtas tūkstančių gyventojų. Kiek per daugiau nei du mėnesius trunkantį kasdienį miesto bombardavimą žmonių žuvo, kol kas kas niekas negalėtų atsakyti. Trečiadienį buvo paskelbta, kad subombarduotame Mariupolio teatre galėjo žūti apie 600 civilių žmonių.

Ukrainos žinybos ne kartą skelbė, kad Mariupolio priemiesčiuose pastebėtos masinės kapavietės. Manoma, kad jose rusai galėjo užkasti apie dvidešimt tūkstančių žuvusiųjų arba nužudytų žmonių palaikų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.