Pastato griūties Kinijoje aukų skaičius išaugo iki 53

Vidurio Kinijoje sugriuvus pastatui žuvo 53 žmonės, penktadienį pranešė pareigūnai, paskelbdami apie gelbėjimo operacijos pabaigą po šios nelaimės, dėl kurios kaltinamos neteisėtos statybos.

Nuotrauka iš įvykio vietos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nuotrauka iš įvykio vietos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 6, 2022, 8:23 AM, atnaujinta May 6, 2022, 9:28 AM

Komercinis pastatas centrinės Hunano provincijos sostinėje Čangšoje sugriuvo praėjusio penktadienio popietę. Po griūties buvo pradėta ilgiau nei šešias dienas trukusi didžiulio masto operacija, per kurią šimtai gelbėtojų, pasitelkę sunkiąją techniką, naršė metalo ir betono konstrukcijų griuvėsius, ieškodami išgyvenusių žmonių.

„Paieškos ir gelbėjimo darbai Čangšos pastato griūties vietoje baigti“, – sakė pareigūnai, kuriuos citavo valstybinis transliuotojas CCTV.

„Visi nelaimės vietoje įstrigę ir atkirsti žmonės buvo surasti... Išgelbėta dešimt žmonių, o 53 žuvo“, – nurodė pareigūnai.

Ketvirtadienį po vidurnakčio iš griuvėsių buvo ištrauktas dešimtas gyvas žmogus, po nuolaužomis praleidęs beveik šešias dienas, anksčiau pranešė valstybinė žiniasklaida.

Komunistų partijos aukščiausio rango pareigūnė Čangšoje Wu Guiying penktadienį per spaudos konferenciją kartu su kitais miesto pareigūnais atsiprašė už nelaimę ir nusilenkė, pagerbdama aukų atminimą.

Jie „nuoširdžiai atsiprašė visuomenės“ ir „pareiškė gilią užuojautą visoms aukų ir sužeistųjų šeimoms“, pranešė valstybinė žiniasklaida, nurodžiusi, kad Wu Guiying kalbėjo apie savo „didžiulį sielvartą“ ir „nenumaldomą savigraužą“.

Pareigūnai „visapusiškai bendradarbiaus su aukštesnėmis tarnybomis, kad būtų nuodugniai ištirta nelaimės priežastis... ir visai visuomenei būtų atsakingai pateiktas paaiškinimas“, pažadėjo Wu Guiying.

Ketvirtadienį skelbta, kad aukų skaičius išaugo iki 26.

Sugriuvus namui, kuriame buvo įrengti butai, viešbutis ir kino teatras, tankiai apstatytame rajone tarp pastatų liko žiojėti didžiulis tarpas. Iš pačio namo teliko nuolaužų bei sutrupėjusių betoninių sijų krūva.

Viena išgelbėta moteris, po nuolaužomis praleidusi maždaug 88 valandas, valstybinei žiniasklaidai pasakojo, kad griūtis įvyko jai mokantis ant lovos. Pasak jos, išlikti gyvai jai padėjo turėtas nedidelis kiekis vandens ir antklodė, kuri leido nesušalti.

Pasak naujienų agentūros „Xinhua“, gelbėtojams pavyko rasti gyvų žmonių pasitelkus tarnybinius šunis, judesio detektorius ir dronus, taip pat reaguojant į po nuolaužomis įstrigusių žmonių šauksmus ir beldimą.

Sulaikyta 11 asmenų

Dėl nelaimės buvo sulaikyta iš viso 11 asmenų, įskaitant pastato savininką ir saugos inspektorių komandą bei du žmones, kurie įtariami dalyvavę „neteisėtai perstatant pastatą“, informavo Čangšos pareigūnai.

Pasak pareigūnų, inspektoriai suklastojo pastato saugos auditą.

Valstybinė žiniasklaida nurodė, kad šis pastatas buvo „savadarbis gyvenamasis statinys“ – tai reiškia, kad pastatas buvo pastatytas privačių asmenų ar bendrovių, nenaudojant valstybės biudžeto lėšų.

Būsto ir miestų bei kaimo plėtros ministerija sekmadienį pranešė, kad visoje šalyje bus tikrinama „savadarbių būstų“ sauga.

Prezidentas Xi Jinpingas praėjusią savaitę nurodė nuodugniai ištirti pastato griūties priežastis.

Pastatų griūtys Kinijoje dėl prastų saugos ir statybos standartų bei korupcijos tarp pareigūnų, kuriems pavesta užtikrinti jų laikymąsi, nėra retas reiškinys.

Sausio mėnesį dėl numanomo dujų nuotėkio driokstelėjęs sprogimas sugriovė namą Čongčingo mieste. Tąsyk žuvo mažiausiai 16 žmonių.

Pernai birželį šalies centrinėje dalyje esančiame Šijano mieste per dujų sprogimą gyvenamajame komplekse žuvo 25 žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.