Vokiečių istorikė: karas Ukrainoje keičia Vokietijos atminties kultūrą

Dėl karo Ukrainoje keičiasi Vokietijos atminimo kultūra, teigia Heidelbergo universiteto istorikė Tanja Penter.

 Vokietija.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Vokietija.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-06 08:20

Minint 77-ąsias Antrojo pasaulinio karo pabaigos Europoje metines, Rytų Europos istorijos profesorė agentūrai dpa sakė, kad ilgą laiką 27 mln. žuvusiųjų per karą Sovietų Sąjungoje buvo tapatinami su rusų aukomis.

Dabar paaiškėjo, kad tai yra „klaidinga samprata“, sakė ji. Ukrainiečiai, baltarusiai ir kiti ne rusai taip pat prisidėjo prie pergalės prieš nacionalsocializmą.

Antrojo pasaulinio karo pabaiga 1945 metais daugelyje šalių minima gegužės 8 dieną. Maskvoje ji pažymima diena vėliau, paprastai didžiuliu kariniu paradu.

T. Penter teigė, kad karas Ukrainoje „iš esmės parduodamas Rusijos gyventojams kaip karo prieš fašizmą ir nacius tęsinys“.

Pasak jos, atpildo valanda gali ateiti, kai Rusijos gyventojai supras, „kokie baisūs nusikaltimai prieš civilius gyventojus vyksta tariamos kovos su fašizmu Ukrainoje vardu“.

Taip gali būti padaryta žala Rusijos istoriniam atskaitos taškui – pergalei prieš Hitlerį ir „tai gali įstumti rusų tautą į tapatybės krizę“, sakė ji.

„Vokietijoje taip pat pastebimi pokyčiai atminimo kultūroje“, – sakė T. Penter.

Kaip pavyzdį ji nurodė tai, kad ant paminklų, skirtų Raudonosios armijos pergalei Berlyne ir jo apylinkėse, buvo prirašinėta antirusiškų šūkių.

„Reikia atskirti šiuos du dalykus. Sovietų Sąjungos pasiekimai nugalint nacionalsocializmą, už kuriuos turime būti dėkingi, dėl to [karo] nesumažėja“, – sakė T. Penter.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.