„Sinn Fein“ po istorinės rinkimų pergalės sveikina „naują erą“ Šiaurės Airijai

Šiaurės Airijos nacionalistų partijos „Sinn Fein“ lyderė Michelle O'Neill šeštadienį entuziastingai sveikino „naują erą“, partijai pasiekus istorinę rinkimų pergalę prieš dešimtmečius šioje provincijoje valdžiusius junionistus.

Šiaurės Airijos nacionalistų partijos „Sinn Fein“ lyderė Michelle O'Neill. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Šiaurės Airijos nacionalistų partijos „Sinn Fein“ lyderė Michelle O'Neill. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 8, 2022, 8:42 AM, atnaujinta May 8, 2022, 1:56 PM

„Sinn Fein“, buvęs sukarintos organizacijos IRA politinis sparnas, laimėjo pakankamai vietų Šiaurės Airijos parlamente, kad paskirtų M. O'Neill pirmąja ministre – praėjus šimtmečiui po Šiaurės Airijos, kaip britų valdomos ir protestantų dominuojamos provincijos, atsiradimo.

M. O'Neill paragino surengti „sveikus debatus“ apie Airijos suvienijimą, bet probritiška Demokratinė junionistų partija (DUP) ir toliau atsisako formuoti naują dalijimosi valdžia vyriausybę, todėl iškyla ilgos politinės nežinios tikimybė.

„Šiandien prasideda nauja era. Tai lemtingas momentas mūsų politikai ir mūsų žmonėms“, – šalininkams ir žiniasklaidai sakė 45 metų politikė.

„Užtikrinsiu lyderystę, kuri bus įtrauki, kuri puoselės įvairovę, garantuos teises ir lygybę tiems, kas praeityje buvo atstumiami, diskriminuojami ar ignoruojami“, – pažadėjo ji.

Paskelbus ketvirtadienio rinkimų rezultatus dėl 88 iš 90 vietų Šiaurės Airijos parlamente, paaiškėjo, kad „Sinn Fein“ užsitikrino 27, DUP – daugiausiai 25, o už bendruomenių vienybę pasisakanti Aljanso partija – 17 vietų.

„Žmonės pasisakė, o mūsų darbas dabar yra pasirodyti. Tikiuosi, kad pasirodys ir kiti“, – žurnalistams sakė M. O'Neill. Ji pabrėžė, kad naujoji valdžia visų pirma turės spręsti pragyvenimo išlaidų krizę Jungtinėje Karalystėje.

„Didelis šešėlis“

DUP lyderis Jeffrey Donaldsonas pareiškė, kad vyriausybė Londone turėtų panaikinti vadinamąjį Šiaurės Airijos protokolą, kuris, anot junionistų, kelia grėsmę jų provincijos vietai Jungtinės Karalystės sudėtyje.

„Vyriausybė turi imtis ryžtingų veiksmų dėl protokolo. Kol jie to nepadarys, aš nesiūlysiu ministrų į vykdomąją valdžią“, – sakė jis transliuotojui BBC vėlai penktadienį, kai sumažėjo DUP turimų mandatų dalis.

Neturėdama junionistų paramos, naujoji Šiaurės Airijos vyriausybė negalės veikti. Tokiu atveju politinės jėgos turės išspręsti nesutarimus per 24 savaites, antraip bus šaukiami pirmalaikiai rinkimai.

„Noriu vyriausybės Šiaurės Airijoje, bet ji turi būti formuojama ant stabilaus pamato, o didelis Šiaurės Airijos protokolo šešėlis kenkia mūsų ekonomikai, kenkia politiniam stabilumui“ – sakė J. Donaldsonas.

Pirmadienį Belfaste su DUP lyderiais turi susitikti Šiaurės Airijos sekretorius Brandonas Lewisas. Jis pareiškime paragino visas partijas „kuo greičiau“ suformuoti naują Šiaurės Airijos vyriausybę.

Airijos premjeras Michealas Martinas sakė, kad „dabar visoms politinėms partijoms ir išrinktiems atstovams priklauso vykdyti savo mandatą“, suformuoti administraciją ir „tarnauti visų Šiaurės Airijos žmonių interesams“.

Tuo metu JAV Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as sakė, kad JAV ragina „Šiaurės Airijos politinius lyderius imtis būtinų žingsnių ir atkurti dalijimosi valdžia administraciją – vieną svarbiausių institucijų pagal... Didžiojo penktadienio susitarimą“.

SNP lyderė sveikina „Sinn Fein“

Anglija, Velsas ir Škotija ketvirtadienį taip pat balsavo vietos ir regionų valdžios rinkimuose, nubausdami skandalų persekiojamus ministro pirmininko Boriso Johnsono valdančiuosius konservatorius, nors pagrindinė opozicinė Leiboristų partija triuškinamos pergalės nepasiekė.

Škotijos nacionalinė partija (SNP) sustiprino savo pozicijas, o Šiaurės Airijos balsavimo rezultatas yra parankus ir jos siekiui atskirti Škotiją nuo JK.

SNP lyderė Nicola Sturgeon pasveikino „Sinn Fein“ vadovybę su pasiektu „išties istoriniu rezultatu“.

Tikimasi, kad B. Johsnono porinkiminiai planai bus išdėstyti antradienį, Karalienės kalboje parlamente. Joje turės būti atsižvelgta į vyriausybės formavimą Šiaurės Airijoje, kur ilgą laiką vyko tarpkonfesiniai neramumai.

Kita daug balsų Šiaurės Airijoje iškovojusi jėga yra už bendruomenių vienybę pasisakanti Aljanso partija. Pasak trečią vietą rinkimuose užėmusios partijos, jos rezultatas liudija, kad Šiaurės Airija nori užmiršti senus praeities nesutarimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.