Odesoje apsilankęs EVT pirmininkas Ch. Michelis turėjo slėptis paskelbus oro pavojų

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis, pirmadienį atvykęs į Ukrainos pietinį Odesos uostamiestį su iš anksto neskelbtu vizitu, buvo priverstas nutraukti vieną susitikimą ir skubėti į slėptuvę, paskelbus oro atakos pavojų, pranešė vienas Europos Sąjungos pareigūnas.

Ch. Michelis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ch. Michelis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 9, 2022, 3:12 PM, atnaujinta May 9, 2022, 5:39 PM

Naujas Rusijos raketų smūgis Odesoje buvo surengtas per Ch. Michelio derybas su Ukrainos ministru pirmininku Denysu Šmyhaliu.

„Per susitikimą su premjeru dalyviai turėjo jį nutraukti ir persikelti į slėptuvę, kai Odesos sričiai vėl smogė raketos“, – nurodė pareigūnas.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis, kuris jų derybose dalyvavo vaizdo ryšiu, padėkojo Ch. Micheliui už apsilankymą Ukrainoje Pergalės dieną – per nacistinės Vokietijos sutriuškinimo Antrajame pasauliniame kare metines.

„Labai džiaugiuosi, kad šiandien Europos Sąjunga aukščiausiu lygiu remia Ukrainą, kai nacizmo apraiškos, deja, egzistuoja ir yra gaivinamos“, – iš savo biuro sakė jis.

Per derybas abi šalys aptarė, „kaip svarbu imtis skubių priemonių siekiant atverti [Rusijos blokuojamus] Ukrainos uostus grūdų eksportui“, sakoma pranešime.

Odesoje Ch. Michelis išklausė Ukrainos karinio jūrų laivyno vado informaciją apie „Rusijos raketų, paleistų iš jūros, padarytą žalą ir galėjo pats pamatyti beprasmišką vieno gyvenamojo pastato sugriovimą ir poveikį nekaltiems civiliams“, sakė minėtas ES pareigūnas.

Ch. Micheliui per jo vizitą taip pat buvo aprodytas uostas, jis „savo akimis galėjo pamatyti Rusijos karo poveikį pasaulinėms tiekimo grandinėms“, sakė ES pareigūnas.

„Daug tonų grūdų, įstrigusių uoste dėl Rusijos [vykdomos] Juodosios jūros blokados siekiant ne tik pakenkti Ukrainos ekonomikai, bet ir trukdyti pasauliui gauti gyvybiškai svarbaus maisto, sukelti pavojų maisto saugumui visame pasaulyje“, – sakė jis.

Ukraina yra labai svarbi kviečių eksportuotoja, bet invazija sutrikdė ir sėją, ir paskirstymą, nes Rusija griauna transporto infrastruktūrą ir blokuoja Odesą – pagrindinį grūdų eksporto uostą.

Dabar kroviniai kraunami į traukinius, sunkvežimius ar baržas ir gabenami į Rumuniją, tapusią itin svarbiu Ukrainos grūdų eksporto jūra centru.

Prieš karą Ukraina per savo uostus eksportuodavo po 4,5 mln. t žemės ūkio produkcijos per mėnesį – 12 proc. pasaulio kviečių, 15 proc. kukurūzų ir 50 proc. saulėgrąžų aliejaus. Dėl karo smarkiai išaugo maisto prekių kainos.

Jungtinių Tautų Pasaulio maisto programa (WFP) penktadienį paragino vėl atidaryti uostus Odesos regione ir pabrėžė, kad nuo grūdų tiekimo iš Ukrainos priklauso „šimtai milijonų pasaulio žmonių“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.