ES kaltina Rusiją dėl kibernetinių atakų prieš palydovų tinklą rengiantis invazijai į Ukrainą

Europos Sąjunga antradienį apkaltino Rusijos valdžios institucijas, kad likus valandai iki invazijos į Ukrainą jos įvykdė kibernetinę ataką prieš palydovų tinklą ir taip parengė terpę savo puolimui.

Josepas Borrellis.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
Josepas Borrellis.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2022, 2:56 PM

Tai pirmas kartas, kai ES oficialiai apkaltino Rusijos valdžios institucijas įvykdžius kibernetinę ataką, sakė bloko užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

„Europos Sąjunga ir jos valstybės narės kartu su tarptautiniais partneriais griežtai smerkia Rusijos Federacijos prieš Ukrainą vykdytą kenkėjišką kibernetinę veiklą, kurios taikinys buvo „Viasat“ valdomas palydovų tinklas KA-SAT“, – sakoma 27 valstybių bloko pareiškime.

Kibernetinė ataka buvo įvykdyta likus valandai iki Rusijos neišprovokuotos ir nepagrįstos invazijos į Ukrainą 2022 metų vasario 24 dieną, taip palengvinant karinę agresiją“, – sakoma pareiškime.

Pasak jo, ataka sukėlė didelių sutrikimų „Ukrainos valdžios institucijoms, įmonėms ir vartotojams, taip pat paveikė kelias ES valstybes nares“.

J. Borrellis sakė, kad anksčiau blokas tik teigė, jog kibernetinės atakos rengiamos Rusijoje, tačiau dabar turi pakankamai įrodymų, kad būtų galima priskirti šią ataką Rusijos valstybei.

„Turėsime dirbti kartu su Ukraina, mūsų tarptautiniais partneriais, kad galėtume užkirsti kelią šioms kibernetinėms atakoms, kurias neabejotinai priskiriame Rusijos Federacijai, kaip sutrukdyti, atgrasyti ir reaguoti į jas“, – sakė jis.

Kovo mėnesį Europos paslaugų teikėjai pranešė, kad dėl atakos prieš JAV palydovinio ryšio operatorių „Viasat“ tūkstančiai interneto vartotojų Vokietijoje, Prancūzijoje, Vengrijoje, Graikijoje, Italijoje ir Lenkijoje buvo atjungti nuo interneto.

Vasario 24 dieną anksti ryte Rusija įsiveržė į savo provakarietišką kaimynę Ukrainą, matyt, tikėdamasi greitai nuversti šalies vadovybę. Tačiau karas tęsiasi jau daugiau kaip du mėnesius, nes Ukrainos pajėgos padarė didelių nuostolių Rusijos kariuomenei ir privertė ją perorientuoti savo puolimą į šalies rytus.

Kariuomenės ir kibernetinių technologijų specialistai baiminosi, kad karas gali sukelti pražūtingų kibernetinių atakų protrūkį, kuris išplistų ir padarytų žalos pasauliniu mastu. Tačiau blogiausio scenarijaus kol kas pavyko išvengti, nes pastebėtų atakų poveikis ir geografinis mastas buvo nedidelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.