Filipinų prezidento rinkimus triuškinamai laimėjo velionio diktatoriaus sūnus

Velionio Filipinų diktatoriaus Ferdinando Marcoso sūnus iškovojo triuškinamą pergalę prezidento rinkimuose, filipiniečiams viliantis, kad žinoma dinastija padės sumažinti didžiulį skurdą, nepaisant perspėjimų, jog susitepęs politinis klanas didins korupciją ir silpnins demokratiją.

Velionio Filipinų diktatoriaus Ferdinando Marcoso sūnus iškovojo triuškinamą pergalę prezidento rinkimuose.<br>AP/Scanpix nuotr.
Velionio Filipinų diktatoriaus Ferdinando Marcoso sūnus iškovojo triuškinamą pergalę prezidento rinkimuose.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2022, 9:31 AM

Duomenys, gauti suskaičiavus beveik visus balsus, rodo, kad Ferdinandas Marcosas jaunesnysis, pravarde „Bongbong“, surinko per 56 proc. balsų – daugiau nei dvigubai už savo artimiausią varžovę, liberalių pažiūrų kandidatę Leni Robredo.

Dabartinė jo 16 mln. balsų persvara yra dar vienas stulbinantis posūkis Marcosų šeimos, kuri per pusę amžiaus iš prezidentūros buvo nublokšta į paribį ir vėl sugrįžo į valdžios olimpą, likimo vingiuose.

F. Marcoso pergalė yra itin skaudus smūgis milijonams liberalių pažiūrų filipiniečių, kurie tikėjosi, kad po šešerių kruvinų kadenciją baigiančio prezidento Rodrigo Duterte autoritarinio valdymo metų pavyks pakeisti kursą. R. Duterte dukra Sara triuškinamai laimėjo rinkimus į viceprezidento postą.

F. Marcosas vyresnysis ir dėl valstybės lėšų grobstymo liūdnai pagarsėjusi pirmoji ponia Imelda Marcos per 1986 metų „Žmonių galios“ revoliuciją pabėgo į užsienį.

Jų sūnus griežtai atsisakė pasmerkti žiaurius ir korupcinius savo šeimos nusikaltimus vykdydamas įnirtingą agitavimo kampaniją, kurią lydėjo nesiliaujanti dezinformacija ir bandymai išteisinti smurtinę šalies istoriją internete.

Bėgant laikui prisiminimai apie režimą priblėso ir buvo paveikti nesuskaičiuojamos daugybės klaidinančių įrašų socialiniame tinkle „Facebook“, todėl Filipinų rinkėjai atsigręžė į F. Marcosą, vildamiesi, kad jis atkurs ankstesnę šlovę, kuri iš esmės tebuvo įsivaizduojama.

„Jis išves mūsų šalį iš skurdo, kurį dabar patiriame“, – sakė F. Marcoso šalininkas, į pensiją išėjęs buvęs policininkas Anthony Sola, pridūręs, kad jaučiasi pakiliai

50-metis F. Marcosas jaunesnysis atmetė kaltinimus, kad jo tėvai per paskutinį savo valdymo laikotarpį iš valstybės iždo pasisavino iki 10 mlrd. dolerių (9,5 mlrd. eurų).

„Netikiu, kad jie vogė pinigus, nes jei būtų vogę, jie būtų buvę įkalinti“, – sakė jis.

Pirmadienį vėlai vakare sakydamas kalbą savo rinkimų kampanijos būstinėje Maniloje akivaizdžiai pavargęs, bet laimingas F. Marcosas dėkojo savanoriams už ilgus pasiaukojamo ir sunkaus darbo mėnesius.

Tačiau jis neskubėjo skelbti pergalės, įspėjęs, kad „balsų skaičiavimas dar nebaigtas“.

Galutiniai balsavimo rezultatai tikriausiai bus paskelbti ne anksčiau kaip gegužės 28 dieną.

Gatvėse šimtai džiūgaujančių F. Marcoso šalininkų iki vėlyvos nakties leido fejerverkus, mojavo valstybės vėliavomis ir užsilipę ant stovinčių automobilių skandavo pergalės šūkius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.