Naujoji Zelandija rugpjūtį vėl atsivers pasauliui

Naujoji Zelandija pasauliui visiškai atsivers rugpjūtį, trečiadienį pranešė ministrė pirmininkė Jacinda Ardern, skelbdama apie artėjančią vienų griežčiausių dėl COVID-19 įvestų suvaržymų pabaigą.

Velingtonas, Naujoji Zelandija.<br>123rf.com nuotr.
Velingtonas, Naujoji Zelandija.<br>123rf.com nuotr.
Oklandas, Naujoji Zelandija.<br>123rf.com nuotr.
Oklandas, Naujoji Zelandija.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 11, 2022, 4:30 PM

Apsaugos priemonių kontrolės pasienyje ir testavimo prieš išvykimą bus visiškai atsisakyta nuo liepos 31 d. 23 val. 59 min. vietos laiku, pareiškė J. Ardern ir pridūrė, kad „Naujoji Zelandija yra paklausi ir dabar visiškai atvira verslui“.

2020 metų kovą dėl pandemijos įvesti suvaržymai buvo pripažinti bene sėkmingiausiais pasaulyje, todėl Naujoji Zelandija gali pasigirti vienu mažiausių mirties nuo koronaviruso atvejų skaičiumi tarp išsivysčiusių šalių.

Tačiau šalies vyriausybė sulaukė kritikos dėl nepakankamo suvaržymų sistemos lankstumo, taip pat jos poveikio ekonomikai.

Didžiąją pandemijos laiko dalį visi asmenys, atvykstantys iš užsienio šalių, turėjo dvi savaites praleisti karantine valstybiniuose viešbučiuose, kuriuos saugojo kariuomenė.

Šie suvaržymai vėliau buvo panaikinti Naujosios Zelandijos gyventojams ir atvykėliams iš valstybių, turinčių su Velingtonu bevizio režimo susitarimus. Tačiau atvykstantiesiems iš kitų šalių suvaržymai galios iki spalio.

J. Ardern antradienį Oklande verslininkų auditorijai sakė, kad paskelbta data buvo paankstinta daugiau nei dviem mėnesiais po virtinės pranešimų, kuriais siekiama išjudinti ekonomiką, ypač sunkumų patiriantį turizmo sektorių.

Kvalifikuotų darbuotojų trūkumas

„Tai bus gera naujiena šeimoms, įmonėms ir mūsų migrantų bendruomenėms. Ji taip pat suteikia tikrumo ir laiko pasiruošti oro linijoms ir kruizinių laivų bendrovėms, planuojančioms grįžti į Naująją Zelandiją pavasario ir vasaros sezono metu“, – sakė ji.

2019 metais į Naująją Zelandiją atvyko 3,9 mln. užsieniečių, todėl iki pandemijos turizmas buvo vienas didžiausių šalies pajamų šaltinių, kasmet atnešantis daugiau nei 16 mlrd. Naujosios Zelandijos dolerių (10,3 mlrd. eurų).

J. Ardern taip pat paskelbė apie reikšmingus imigracijos tvarkos pakeitimus, tikintis, kad jie pritrauks daugiau darbuotojų į tokius sektorius kaip sveikatos priežiūra, inžinerija ar IT.

Dirbti atvažiuojantys asmenys gali per 30 dienų pagreitinta tvarka gauti leidimą gyventi šalyje, jeigu turi reikiamą kvalifikaciją ir gali dirbti sektoriuose, kur nepakanka kvalifikuotų darbuotojų.

Taip pat buvo pranešta apie vizų pratęsimą maždaug 20 000 šalyje jau esančių migrantų, o taip pat nuo liepos 31 dienos visiškai atnaujinamą tarptautinio švietimo programą.

„Padėdami patenkinti neatidėliotiną profesinių įgūdžių turinčių darbuotojų trūkumą, atnaujindami turizmą ir sudarydami saugesnes sąlygas imigracijai, remiamės jau pasiteisinusiu savo planu užtikrinti Naujosios Zelandijos ekonominę ateitį“, – kalbėjo J. Ardern.

Didelė Naujosios Zelandijos gyventojų dalis yra visiškai pasiskiepijusi nuo COVID-19, tačiau šalyje labai paplitusi koronaviruso omikron atmaina.

Naujoji Zelandija yra registravusi 855 su koronavirusu susijusius mirties atvejus. Šis skaičius gerokai išaugo, kai kovą buvo sušvelninti dėl pandemijos įvesti suvaržymai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.