Masinė aneksija ir branduolinio ginklo doktrina: analitikai atskleidė, kokį planą yra paruošęs V. Putinas

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas per artimiausius mėnesius turėtų aneksuoti užimtas Pietų ir Rytų Ukrainos dalis, o tada grasindamas branduoliniu ginklu bandyti apsaugoti teritorijas nuo ukrainiečių kontratakų.

 V.Putinas.<br> lrytas.lt montažas.
 V.Putinas.<br> lrytas.lt montažas.
 V.Putinas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 V.Putinas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje,<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje,<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, rusų kariai Mariupolyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, rusų kariai Mariupolyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje,<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje,<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ukraina sunaikino du per Siverskij Doneck upę vedusius tiltus. Kadruose<br>Ukrainos gynybos ministerijos nuotr.
Ukraina sunaikino du per Siverskij Doneck upę vedusius tiltus. Kadruose<br>Ukrainos gynybos ministerijos nuotr.
Karas Ukrainoje, Mariupolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Mariupolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Gyvačių sala.<br>Reuetrs/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Gyvačių sala.<br>Reuetrs/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Kharkivas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Kharkivas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

May 15, 2022, 8:18 PM, atnaujinta May 16, 2022, 1:51 PM

Tokį scenarijų pateikė JAV esančio Karo analizės instituto (ISW) analitikai Katherine Lawlor ir Masonas Clarkas, pateikę išsamią Rusijos agresijos Ukrainoje studiją bei įvertinę galimus V.Putino žingsnius ne tik karo lauke, bet ir politinėje arenoje.

Kaip rašo K.Lawlor ir M.Clarkas, aneksavęs teritorijas V.Putinas tiesiogiai arba netiesiogiai pareikš, kad šioms teritorijoms galioja Rusijos atominio ginklo panaudojimo doktrina. Kitaip sakant, Rusija grasinimai būtų dar realesni ir skirti užkirsti kelią bet kokioms Ukrainos kontratakoms, skirtoms išvaduoti užimtas žemes.

Pasak analitikų, pasakyti, kada V.Putinas duos nurodymą aneksuoti užimtas teritorijas, sunku ir tai priklausys nuo to, kiek jis suvokia sudėtingą Rusijos kariuomenės situaciją Ukrainoje. Pabrėžiama, kad Rusijos pajėgos dar nėra pasiekusios V.Putino tikslų – užsitikrinti visas Donecko ir Luhansko regionų teritorijas.

Analitikai mano, kad šis tikslas iki galo pasiektas nebus, tačiau tolesnę įvykių eigą lems keletas svarbių faktorių ir tai, kaip pačią situaciją mato V.Putinas.

„Jeigu V.Putinas supranta savo kariuomenės silpnumą, jis veikiausiai skubės aneksuoti žemes ir pradės atgrasymą atominiu ginklu, taip bandydamas užtikrinti užimtų teritorijų kontrolę. Jeigu V.Putinas mano, kad Rusijos pajėgos pajėgios judėti į priekį, jis veikiausiai atidės aneksiją, vildamasis, kad pavyks perimti dar daugiau teritorijos. Pasaruoju atveju jo silpna lyderystė ir Ukrainos kontratakos gali Rusijos kariuomenę privesti iki žlugimo, – rašo understandingwar.org. – V.Putinas taip pat gali bandyti tęsti Rusijos atakas skelbdamas papildomų pajėgų mobilizaciją. Šiuo atveju aneksiją jis atidėtų gerokai ilgesniam laikotarpiui ir lauktų, kol atvyks pastiprinimas, kuriam būtų duotas tikslas užimti daugiau teritorijų.“

Kremlius planuoja aneksuoti didžiąją dalį dabar užimtų Ukrainos teritorijų. Pietuose – dalį Chersono ir Zaporižės apskričių, rytuose – Donecko ir Luhansko teritorijas bei jau praeityje okupuotas apsišaukėliškas respublikas.

Pasak ISW analitikų, Kremlius gali paskelbti apie prorusiškų Pietų Osetijos ir Padniestrės teritorijų aneksiją.

Jau anksčiau instituto ekspertai skelbė, kad Rusija Ukrainoje ruošia visas aneksijai skirtas sąlygas: keičia vietinę žiniasklaidą į prorusišką, įveda rusišką internetą bei komunikacijų kanalus, pradeda perėjimą prie rublio ir grobia, žudo bei keičia Ukrainos valdininkus į prorusiškus kolaborantus. Teritorijose taip pat vyksta prieš okupaciją nusistačiusių aktyvistų ir partizanų paieška ir žudymas.

Valdymo formulių – daugiau nei viena

Kremlius jau kurį laiką ir neslepia savo plano aneksuoti Ukrainos teritorijas. Chersone gegužės 6 dieną apsilankiusi V.Putino partijos „Vieningoji Rusija“ sekretorė paskelbė, kad „Rusija čia yra amžiams“.

Rusijos paskirtas Chersono civilinės-karinės administracijos vadovo pavaduotojas Kirilas Stremousovas gegužės 11 dieną pranešė, kad mieste pradedami teisiniai procesai, skirti prisijungti prie Rusijos jau 2022 metų pabaigoje. Jis taip pat paskelbė, kad pasiruošimas aneksijai įvyks nepaisant stipraus pasipriešinimo, o referendumo jau niekas nerengs – esą tam nėra reikalo.

K.Lawlor ir M.Clarkas analizėje pabrėžia, kad nėra aišku, kokį valdymo modelį teritorijose ruošiasi pritaikyti Kremlius.

„Okupuotos teritorijos gali būti prijungtos kaip sritys (tokie administraciniai vienetai sudaro beveik visą Rusiją), respublikos (kaip nelegaliai aneksuotas Krymas), federaliniai miestai (kaip Maksva, Sankt Peterburgas ar Sevastopolis) arba visiškai naujos organizacinės struktūros. Kremlius dar gali kaip tarpinį žingsnį okupuotas teritorijas paversti prorusiškomis „liaudies respublikomis“ arba pasirinkti palaipsninį perėjimą prie aneksijos“, – rašo understandingwar.org.

ISW analitikai pabrėžia, kad šiuo metu negali prognozuoti, kokį kelią pasirinks Kremlius, tačiau iš įvairių Rusijos atstovų pasisakymų galima susidaryti įspūdį, jog Rusija iškart skelbs aneksiją.

Atvirus šaltinius išanalizavę ekspertai mano, kad Kremlius nori prie Rusijos teritorijas prijungti vienu metu iškart. Pasak jų, rusai įsitikinę, kad masinė teritorijų aneksija lems, kad tarptautinė bendruomenė šiais vieksmais piktinsis trumpiau nei pasirinkus ilgesnį ir palaipsniui vykdomą planą.

„Po Rusijos 2008 metais vykdytos invazijos į Gruziją ar 2014 metų invazijos į Ukrainą ir Krymo aneksijos tarptautinė bendruomenė galiausiai normalizavo santykius su Rusija. V.Putinas norėtų pakartoti tokią įvykių seką“, – istorinius įvykius priminė analitikai.

Plane – valdininkų grobimas ir žudymas

Tačiau aneksija neįvyks greitai. Kaip pabrėžia K.Lawlor ir M.Clarkas, Kremlius turi įsitvirtinti regione ir užtikrinti saugumą bei administracines struktūras, be kurių nebūtų įmanoma skelbti efektyvios aneksacijos. Tikėtina, kad Rusija reikalus planavo sutvarkyti anksčiau, tačiau netikėtinai kietas pasipriešinimas Mariupolio „Azovstal“ plieno gamykloje, taip pat anti-okupaciniai proestai ir partizaniniai veiksmai Chersone bei kitose okupuotose teritorijose, viską pakeitė.

Paskelbęs formalią aneksiją Kremlius turėtų tikėtis stipraus pasipriešinimo Ukrainos teritorijose, todėl prieš žengiant svarbų žingsnį bando palaužti partizaninį pasipriešinimą bei opozicines grupes. Pasak ISW, tai veikiausiai yra daroma pasitelkiant „Rosgvardia“ pajėgas.

Kremliui taip pat būtina transformuoti karinę Ukrainos teritorijų okupaciją į valdyti gebančias politines administracijas. Specialistai pabrėžia, kad šis procesas pareikalaus laiko – Kremliui reikia sunaikinti opozicinius judėjimus, suimti ar nužudyti vietos Ukrainos valdininkus, sunaikinti vietines valdymo struktūras ir jas pakeisti Rusijos administracija ir kolaborantais.

„Kuo ilgiau Rusijos pajėgos valdys ir veiks Ukrainos teritorijose, tuos bus sunkiau Ukrainai atstatyti vietinius valdymo organus. Ukrainos gebėjimams perimti politinę pietryčių regionų kontrolę tiksi laikas“, – rašo understandinwar.org.

Tikslas – galimybė realiai grasinti atominiu ginklu

Pasak ISW analitikų, aneksavus teritorijas Rusija veikiausiai iškart pereis prie grasinimų atominiu ginklu. Rusija jau anksčiau melagingai teigė, kad Ukraina neva neišprovokuota atakavo Rusijos teritoriją, tačiau ši situacija toliau nei grasinimai nenužygiavo.

Paskelbus Ukrainos teritorijų aneksiją viskas keistųsi.

Rusijos gynybos doktrina leidžia panaudoti atominį ginklą reaguojant į „agresiją prieš Rusijos federaciją, panaudojant konvencinius ginklus ir kai kyla pavojus valstybės egzistavimui“.

„Kremlius Ukrainos kontratakas aneksuotose teritorijose gali vertinti kaip grėsmę Rusijos egzistencijai – toks absurdiškas pareiškimas yra ne mažiau įmanomas nei daugelis kitų pareiškimų, kokius yra paskelbusi Rusija. Tam, kad būtų galima paskelbti tokį pareiškimą, Rusijai būtina okupuotų teritorijų aneksija, o ne prorusiškų darinių kūrimas“, – rašo understandingwar.org.

Analitikai pabrėžia, kad veikiausiai Kremlius mano, kad tokie rimtesni grasinimai atominiu ginklu galėtų sustabdyti ar sumažinti Vakarų pagalbą Ukrainai ginkluote, kurios perdavimas ir leistų ukrainiečiams kontratakuoti.

„Ukraina ir Vakarai neturėtų leisti tam nutikti. Kremlius veikiausiai yra paskaičiavęs, kad NATO retoriškai ir materialiai paremtų Ukrainos kontratakas prieš hipotetinę prorusišką Chersono liaudies respubliką, tačiau to nedarytų prieš Rusijos federacijos Chersono sritį“, – svarstė specialistai.

„Minimalus rezultatas, su kuriuo Rusija yra pasiruošusi susitaikyti“

K.Lawlor ir M.Clarkas analizėje svarsto, kad V.Putino sprendimas aneksuoti okupuotas teritorijas reikš, kad jis atsisakė galimybės pasinaudoti prorusiškais regionais, kad Ukrainoje vykdytų hibridinį karą, kokį vykdė nuo 2014-ųjų.

„Jis veikiausiai jau priėmė tokį sprendimą, nes žino, kad invazija sunaikino bet kokią galimybę sugrįžti prie Kremliui naudingos darbotvarkės arba dėl baimės sukelti Rusijos kariuomenės žlugimą , arba dėl siekio atkurti patikimas atgrasymo priemones, pasitelkiant atominę ginklą. Arba dėl visų trijų variantų, – rašo understandingwar.org. – Nepaisant V.Putino priežasčių, Rusija negali ir nesutiks su sugrįžimu prie iki karinio teritorijų statuso.“

Pasak specialistų, Kremliui aneksavus Ukrainos teritorijas įvyktų dar vienas itin svarbus lūžis. Tai reikštų, kad V.Putinas fundamentaliai keičia politiką su Ukraina – tai žymėtų perėjimą nuo hibridinio karo ir politinių manipuliacijų prie grynai karinių veiksmų, ir kiek įmanoma, užkariavimo.

„Ukrainos teritorijų aneksija yra vienintelis didelis nuokrypis nuo plano, kokį šiuo metu sutinka pasirinkti V.Putinas. Netgi šis pasirinkimas, kuris neatitinka pagrindinio Kremliaus karo plano – visiškai pakeisti Ukrainos valdžią – virstų dideliu smūgiu Ukrainai. Tai, veikiausiai, yra minimalus rezultatas, su kuriuo yra pasiruošusi susitaikyti Rusija“, – rašoma ISW analizėje.

Analitikai taip pat paaiškino, kad kalbėdami apie Rusijos kariuomenės žlugimą nebūtinai turi galvoje masinį pasidavimą ar kariuomenės išsilakstymą.

„Rusijos kariuomenės žlugimas veikiausiai būtų panašus į Prancūzijos armijos žlugimą 1917 metų balandį-liepą, kai daugiau nei pusė divizijų dėl siaubingos moralės ir blogos lyderystės atsisakė eiti į puolimą“, – paaiškino understandingwar.org.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.