Gruzijoje įkalintas žymus žurnalistas, kritikavęs vyriausybę

Gruzijoje pirmadienį trejiems su puse metų buvo įkalintas žinomas žurnalistas ir populiariausios šalies televizijos stoties savininkas, kritikavęs šalies vyriausybę.

„Mtavari TV“ savininkas ir laidų vedėjas Nika Gvaramija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Mtavari TV“ savininkas ir laidų vedėjas Nika Gvaramija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2022, 1:37 PM

Opozicijai palankios televizijos „Mtavari TV“ savininkas ir laidų vedėjas Nika Gvaramija buvo pripažintas kaltu dėl to, kad pažeidė televizijos stoties, kuriai anksčiau vadovavo, finansinius interesus, paskelbė Tbilisio miesto teismo teisėjas.

N. Gvaramija taip pat buvo Gruzijos prezidento Michailo Saakašvilio – kuriam buvo skirta šešerių metų laisvės atėmimo bausmė dėl piktnaudžiavimo valdžia – advokatas, pasmerkęs nuosprendį kaip politiškai motyvuotą.

N. Gvaramija teigė, kad jo bylos tikslas buvo nutildyti kritiškai nusiteikusią žiniasklaidą. Jo advokatas Dito Sadzaglišvilis teigė, kad nuosprendis yra neteisėtas, ir pridūrė, kad „Gvaramija pateko į politinę nelaisvę“.

„Gruzijoje vykdomos politinės represijos, – sakė jis AFP. – Demokratinėse šalyse žurnalistai nėra įkalinami už kitokią nuomonę“.

Žymūs Gruzijos televizijos veikėjai ir vadovai jau seniai kaltina valdančiosios partijos „Kartvelų svajonė“ vyriausybę, kad ji naudojasi teismų sistema nepriklausomiems balsams slopinti.

Teisių gynimo organizacijos taip pat išreiškė susirūpinimą dėl žiniasklaidos laisvės Gruzijoje, teigdamos, kad beveik visų nepriklausomų televizijos stočių, kritiškai vertinančių šalies vyriausybę, vadovams ir savininkams yra iškeltos bylos.

Gruzijos žmogaus teisių ombudsmenė Nino Lomdžarija ir „Transparency International“ sekmadienį pareiškė, kad išanalizavo N. Gvaramijos bylą ir nerado jokių neteisėtų veiksmų įrodymų.

2015 metų spalio mėnesį N. Gvaramija sakė, kad vyriausybės patikėtinis grasino paviešinti slapta darytus vaizdo įrašus, kuriuose rodomas, jo žodžiais tariant, jo „asmeninis gyvenimas“, taip siekiant priversti jį mesti žurnalistinę veiklą.

2007-2009 metais N. Gvaramija užėmė keletą vyriausybinių postų M. Saakašvilio kabinete ir buvo atsakingas už jo vykdytą antikorupcinę kampaniją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.