Jungtinės Karalystės premjeras: Londonas atsisako visuotinės amnestijos už nusikaltimus Šiaurės Airijoje

Jungtinės Karalystės vyriausybė atsisakė planų nutraukti visas su Šiaurės Airijos konfliktu susijusias baudžiamąsias bylas, pirmadienį paskelbtame laikraščio straipsnyje nurodė premjeras Borisas Johnsonas, vietoje to žadėdamas suteikti imunitetą tik asmenims, bendradarbiaujantiems su teisėsauga.

Borisas Johnsonas.<br>Scanpix/RS nuotr.
Borisas Johnsonas.<br>Scanpix/RS nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-16 14:05

Pernai liepą vyriausybė paskelbė planus sustabdyti baudžiamąjį persekiojimą, susijusį su konfliktu, per tris dešimtmečius pareikalavusiu 3,5 tūkst. gyvybių – tačiau visos šalys tokį žingsnį pasmerkė kaip „amnestiją“.

„Pastaraisiais mėnesiais išklausėme daugybę žmonių ir apmąstėme tai, ką išgirdome“, – parašė B. Johnsonas dienraštyje „Belfast Telegraph“, besiruošdamas išvykti vizito į Šiaurės Airiją, kur jis ragins dalijimosi valdžia principu suformuoti naują administraciją.

„Susitaikymas su praeitimi tebereikalauja sudėtingų sprendimų, tačiau visuotinės amnestijos nebus“, – pridūrė premjeras.

„Neliečiamybė bus suteikiama tik tiems, kas bendradarbiauja, o tie, kurie nebendradarbiauja, gali būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn“, – pabrėžė JK vyriausybės vadovas.

Pasak jo, siūlymai „susitvarkyti su praeities palikimu“ bus pateikti parlamentui šią savaitę.

1998 metais buvo pasirašytas Didžiojo penktadienio taikos susitarimas, užbaigęs konfliktą, tačiau visuomenėje išlieka įtampa dėl galimybės patraukti atsakomybėn tiek britų karius, tiek sukarintų grupuočių narius.

Ginkluotųjų pajėgų nukautų asmenų artimieji skundžiasi, kad iš bus atimta teisė į teisingumą, jei nebus nubausti britų valdžiai atstovaujantys kariai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.