Bafalo šaulį žudynėms įkvėpė sąmokslo teorija apie baltųjų išstūmimą

Paauglys, kaltinamas Niujorko valstijos Bafalo miesto prekybos centre nušovęs dešimt afroamerikiečių, veikė vedamas tarp baltųjų amerikiečių sparčiai plintančio apgaulingo rasistinio įsitikinimo, esą mažumos užvaldo visuomenę.

18-metis įtariamasis Paytonas Gendronas įkvėpimo sėmėsi iš baltųjų viršenybės šalininko, kuris 2019 metų kovą Naujosios Zelandijos Kraistčerčo mieste dviejose mečetėse nušovė 51 žmogų.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
18-metis įtariamasis Paytonas Gendronas įkvėpimo sėmėsi iš baltųjų viršenybės šalininko, kuris 2019 metų kovą Naujosios Zelandijos Kraistčerčo mieste dviejose mečetėse nušovė 51 žmogų.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2022, 12:33 PM

18-metis įtariamasis Paytonas Gendronas įkvėpimo sėmėsi iš baltųjų viršenybės šalininko, kuris 2019 metų kovą Naujosios Zelandijos Kraistčerčo mieste dviejose mečetėse nušovė 51 žmogų.

Kraistčerčo šaulys prieš žudynes internete paskelbė manifestą „Didysis pakeitimas“ („The Great Replacement“), kuriame įspėjo, kad europiečių kilmės baltuosius krikščionis išstumia juodaodžiai, žydai, musulmonai, lotynoamerikiečiai ir kiti. Šios sąmokslo teorijos apraiškų vis daugiau Amerikos dešiniojo sparno politikoje ir kabelinių televizijų naujienų laidose.

P. Gendronas paskelbė savo 180 puslapių „manifestą“, kurio daugelis vietų žodis žodin nurašyta nuo padriko Kraistčerčo šaulio teksto. Jame jis nurodė savo tikslą – „nužudyti kuo daugiau juodaodžių“.

Pats P. Gendronas užaugo Niujorko valstijos kaimiškoje vietovėje, kurioje dauguma gyventojų buvo baltieji. Neapykantos šaltiniu jam tapo internetas, ir toks „radikalizacijos“ modelis, pasak teisėsaugos institucijų, pastaraisiais metais tapo didžiule grėsme Jungtinėms Valstijoms.

P. Gendronas nuvažiavo į už 320 km nuo jo namų esantį Bafalą, kad intensyviausiu per savaitę apsipirkimų metu surengtų žudynes prekybos centre „Tops“, įsikūrusiame rajone, kuriame, kaip jis žinojo, gyvena daug afroamerikiečių.

Baltųjų miestelis

Įtariamo 18-mečio žudiko tėvai Paulas ir Pamela Gendronai yra Niujorko valstijos inžinieriai. Šeima gyvena kukliame dviejų aukštų name su didele, gerai prižiūrima veja ramioje gatvėje Niujorko valstijos Konklino miestelyje.

Konkline, įsikūrusiame prie vingiuotos Saskvehanos upės ir apsuptame miškų bei nedidelių ūkių, yra keletas krovinių išskirstymo terminalų ir vienos elektronikos bendrovės būstinė.

2020 metų surašymo duomenimis, Kokline gyvena 5 tūkst. žmonių, iš kurių 96 proc. yra baltieji ir tik 0,6 proc. – afroamerikiečiai.

P. Gendronas baigė vidurinę mokyklą pernai birželį, po nelengvų 18 mėnesių mokslo koronaviruso pandemijos sąlygomis, kai mokiniai dažnai būdavo izoliuoti savo namuose, pamokos vykdavo internetu, o bendravimas labiau nei bet kada apsiribodavo socialiniais tinklais.

P. Gendrono bendraklasiai dienraščiui „The New York Times“ sakė, kad jis apskritai buvo tylenis, „atsiskyrėlis“, ir net tada, kai buvo atnaujintas kontaktinis ugdymas, pirmenybę teikė mokymuisi nuotoliniu būdu.

Jis, kaip ir daugelis kaimiškose vietovėse gyvenančių paauglių amerikiečių, domėjosi ginklais. Tačiau P. Gendronui mokantis paskutinėje klasėje, institucijos buvo apie jį įspėtos.

Teisėsaugos pareigūnai sakė, kad pernai, prieš baigdamas mokyklą, P. Gendronas pareiškė, kad jo ateities planuose – nužudymas ir savižudybė.

Vaikinui buvo paskirta psichiatrinė ekspertizė. Tąsyk jis tvirtino, jog tiesiog pajuokavo. Po kelių dienų P. Gendronas buvo paleistas, o jo byla tikriausiai nugulė stalčiuose ir buvo pamiršta – iki šeštadienio žudynių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.