Dar viena pergalė: laimėtas Charkovo gynybos mūšis gali kelti grėsmę Rusijos ambicijoms Donbase

Beveik 80 dienų ukrainiečiai atmušinėjo rusų bandymus užimti Charkovą įnirtingais pėstininkų susirėmimais ir atlaikė intensyvų užpuolikų apšaudymą.

Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2022, 2:26 PM, atnaujinta May 17, 2022, 2:28 PM

Kai rusams nepavyko užimti Charkovo, jie siekė jį sunaikinti, apšaudydami civilių rajonus.

Dabar mieste stovi išdeginti ir apgriauti daugiabučiai, kurių langai buvo išdaužyti, o apačioje esančios automobilių stovėjimo aikštelės tapo metalo laužo kapinėmis.

Šios vietovės gyventojai neturėjo kito pasirinkimo, kaip tik bėgti. Tačiau užuot pasitraukę, jie pasitraukė į pogrindžio slėptuves.

Ten šalta ir drėgna, nėra jokių patogumų, bet bent jau saugu nuo beatodairiško apšaudymo. Čia galėjai sutikti pensininkų, žaidžiančių kortomis, žmonių, miegančių ant antklodžių, ir jaunų porų, bandančių paguosti verkiančius vaikus.

Tetiana ir jos aštuonių mėnesių sūnus Michailas čia gyvena nuo pat karo pradžios.

„Pirmosios dvi ar trys savaitės buvo emocingos, – pasakojo ji „Sky News“. – O vėliau gyveni tiesiog automatiškai, bet tau kyla klausimų: Kodėl? Kodėl mes? Dėl ko? Kodėl mano vaikas turi sėdėti čia, po žeme? Kodėl visi šie žmonės turi būti čia?“

Dar vienas posūkis Ukrainos naudai

Jie turėjo būti čia, nes Rusija norėjo užimti antrą pagal dydį Ukrainos miestą. Dabar okupantui to padaryti nepavyko, tačiau grįžti į paviršių vis dar gali būti nesaugu.

Rusija buvo atstumta, ir tai yra svarbus šio karo etapas, dar vienas posūkis Ukrainos naudai.

Tai reiškia, kad Ukraina gali veržtis toliau į rytus, keldama grėsmę Rusijos tiekimo linijoms. Viso šio konflikto metu Rusiją kamavo prasta logistika, ji susidūrė su didžiulėmis problemomis aprūpinant savo kariuomenę. Tankai buvo palikti dėl degalų trūkumo.

Jei ukrainiečiai galės stumtis į rytus, šis rusų košmaras gali dar labiau pablogėti ir kelti grėsmę pagrindiniam jų kampanijos tikslui – žlungančioms pastangoms užimti Donbasą.

Parengta pagal „Sky News“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.