Baltarusijoje uždraustas G. Orwello distopinio romano „1984-ieji“ pardavimas

Baltarusijos valdžia uždraudė anglų rašytojo G. Orwelo distopinės novelės „1984-ieji“ pardavimą, kaip praneša nepriklausomas Baltarusijos laikraštis „Nasha Niva“. Jis teigia turintis kopiją įsakymo, nurodančio Baltarusijos knygynams pašalinti knygą iš savo lentynų.

Baltarusijoje uždraustas G. Orwello romano „1984-ieji“ pardavimas.<br>„Twitter“ nuotr.
Baltarusijoje uždraustas G. Orwello romano „1984-ieji“ pardavimas.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2022, 9:38 PM

„Paimkite iš pardavimo visas G.Orwell „1984-ieji“ knygos versijas. Apie šį įgyvendinimą bus pranešta ne vėliau kaip gegužės 19 d.“, – rašoma įsakyme.

George'o Orwello distopinis romanas „1984-ieji“ pasakoja apie totalitarinį režimą ir jame gyvenančią visuomenę. Iš gyventojų atimtos pilietinės teisės ir individualumas, tvarkos idėja absoliuti, egzistuoja Didžiojo brolio asmenybės kultas bei iš žmonių reikalaujama nekritiškai paklusti valdžiai. Netgi faktai yra keičiami pagal valdžios poreikius – „karas yra taika“, „laisvė yra vergija“. Ši 1949 m. išleista knyga laikoma SSRS stalinizmo ir totalitarizmo apraiškų kitose šalyse kritika. Sovietų Sąjungoje ir kitose totalitarinėse Rytų Europos valstybėse knyga buvo uždrausta iki 1987 m.

„Nasha Niva“ nurodė, kad distopinis romanas į baltarusių kalbą buvo išverstas ir pirmas jo leidimas pasirodė 1992 m. Vėliau pasirodė dar du leidimai, tuo metu, kai prasidėjo A. Lukašenkos valdžios represijos prieš protestuotojus ir valdžios opozicionierius. Knyga 2021 m. buvo viena iš perkamiausių knygų daugelyje Baltarusijos knygynų. Valstybiniame knygynų tinkle „Belkniga“, „1984-ieji“ užėmė 4-ąją vietą populiariausių knygų sąraše.

Kaip teigia „Nasha Niva“, gegužės 16 d., Baltarusijos politinė policija (GUBAZiK) sulaikė leidėją Andrejų Januškevičių, kurio leidykla 2020 m. iš naujo išleido G. Orwello knygą „1984-ieji“. 

Parengta pagal „Nasha Niva“ inf. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.