Sužeistieji neišgyvena arba siunčiami atgal į frontą: ukrainiečių žvalgyba atskleidė šokiruojančius faktus apie mobilizaciją Donbase

Rusijos vadovybė neskaičiuoja žuvusiųjų ir sužeistųjų net savo kariuomenėje, o apie Donbaso „respublikų“ kariuomenę apskritai nekalbama.

Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2022, 2:23 PM

Naujienų portalo „24tv.ua“ gautais žvalgybos šaltinių duomenimis, vadinamųjų Donecko ir Luhansko Liaudies Respublikų vadovybė kruopščiai prižiūri, kad tokia statistika būtų pakoreguota ir sumenkinta. Kolaborantai pateikia atitinkamas ataskaitas Rusijos generolams.

Vietinių valdžių atstovai ir jų bendrininkai kruopščiai slepia žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičių fronte, bijant sukelti riaušes liaudies respublikų viduje.

Niekas nežino tikrojo mirčių skaičiaus, tačiau turimi duomenys yra šokiruojantys.

Remiantis Ukrainos žvalgų gautais dokumentais, nuo karo veiksmų pradžios iki gegužės 12 d. imtinai frontuose Donbase žuvo 17 247 mobilizuoti žmonės. Dar 8931 buvo sužeisti.

Be to, remiantis dokumentais, beveik kiekviena žaizda mūšio lauke baigiasi mobilizuotojo mirtimi. Dėl laiku nesuteiktos kvalifikuotos medicininės pagalbos, kraujavimo stabdymo priemonių trūkumo ir bendro vadovybės nenoro gelbėti, žuvusiųjų skaičius gerokai viršija sužeistųjų skaičių.

Skaičiai dalijami iš 10

Neseniai vietos bendruomenėse Rusijos socialiniuose tinkluose pasirodė lentelė, kurioje neva nurodytas žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičius tarp mobilizuotųjų. Žvalgybos vertinimais, tokių lentelių pasirodymas viešojoje erdvėje yra pasitelkiamas kaip įrankis, siekiant nuraminti okupuotos Donbaso dalies gyventojus.

Tačiau beveik visi lentelėje pateikti skaičiai buvo sąmoningai sumažinti bent 10 kartų. Iškreiptos statistikos publikaciją parengė Federalinės saugumo tarnybos darbuotojas, atsakingas už informaciją Rusijos okupuotose Donbaso teritorijose. Remdamasis turimais duomenimis, Rusijos slaptųjų tarnybų pareigūnas redagavo lentelę, kuri galėjo būti paskelbta viešai peržiūrai.

Sužeistieji privalo grįžti į frontą

Be to, rusų okupantai gavo įsakymą grąžinti į karą visus lengvai sužeistus mobilizuotus vyrus. Anksčiau tie, kuriems pasisekė išgyventi, iš fronto ligoninių buvo siunčiami į gydymo įstaigas savo registracijos vietoje, tačiau dabar situacija pasikeitė.

Supratę, kad mobilizuoti žmonės savo gimtuosiuose miestuose gali lengvai gauti invalidumo pažymėjimus ir išvengt karo, vadinamųjų Donecko ir Luhansko Liaudies Respublikų vadovai išleido įsakymą, kuriame teigiama, kad sužeistieji turi būti apžiūrimi medicininės komisijos tik toje įstaigoje, kurioje jie buvo gydomi.

Fronto miestų ligoninėms taip pat buvo įsakyta paskelbti, kad visi be išimties mobilizuoti žmonės, kuriems buvo gydomos žaizdos ar sužeidimai, yra tinkami tarnybai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.