Sąstingis sukaustė ir Krymą: viltis pamatyti turistus žlugdo karinės technikos gausmas

Šį vasaros sezoną Krymas, populiariausia Juodosios jūros atostogų vieta, vėl šurmuliuoja. Tiesa, šurmulį kelia tikrai ne turistai.

Rusijos kariniai lėktuvai ir sraigtasparniai, dalyvaujantis Kremliaus kare prieš Ukrainą, skraido virš šiltų smėlėtų Krymo paplūdimių ir slopina turizmą – regiono duoną ir sviestą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos kariniai lėktuvai ir sraigtasparniai, dalyvaujantis Kremliaus kare prieš Ukrainą, skraido virš šiltų smėlėtų Krymo paplūdimių ir slopina turizmą – regiono duoną ir sviestą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2022, 10:34 PM

Rusijos kariniai lėktuvai ir sraigtasparniai, dalyvaujantis Kremliaus kare prieš Ukrainą, skraido virš šiltų smėlėtų Krymo paplūdimių ir slopina turizmą – regiono duoną ir sviestą.

Rusijos kelionių organizatoriaus „Dolphin“ vadovas Sergejus Romaškinas nurodė, kad šią vasarą Kremliaus kontroliuojamame Kryme viešbučių užsakymų skaičius, palyginti su praėjusiais metais, sumažėjo net 40 proc.

Kiti kelionių sektoriaus vadovai teigė, kad paklausa gali sumažėti 50 proc., nes karas Ukrainoje tęsiasi ir jo pabaigos nematyti.

Pasak vietinio tinklaraštininko gegužės mėn. rytų Kryme esančios Feodosijos paplūdimiuose beveik nebuvo turistų, o daugelis parduotuvių, kuriose paprastai aptarnaujami Rusijos svečiai, buvo tuščios.

Vasario 24 d. įsiveržusi į Ukrainą ir tikėdamasi greitos pergalės, Rusija uždarė civilinei aviacijai dangų virš Krymo.

Tačiau Rusijos pajėgos susidūrė su įnirtingu pasipriešinimu, prarado dešimtis tūkstančių žmonių ir šimtus technikos vienetų.

Dabar, praėjus trims mėnesiams, Rusija yra įklimpusi į tranšėjų karą Donbase, o Ukraina žada kovoti toliau, todėl Kremlius priverstas pratęsti civilinės aviacijos draudimą virš Krymo.

Pagrindinis Krymo oro uostas Simferopolyje gali aptarnauti iki 7 mln. žmonių per metus, tačiau dabar Rusijos turistai dabar turės atvykti traukiniu, autobusu arba automobiliu per Krymo tiltą.

Daugeliui rusų, gyvenančių Urale ir toliau į rytus, geležinkelis yra nepatrauklus pasirinkimas, nes kelionė gali užtrukti kelias dienas.

Kai kurie iš tų, kurie gali nuvykti geležinkeliu ar keliais, nerimauja dėl karo poveikio kelionėms sausuma, pasakojo rusų tinklaraštininkė Aljona Bardovskaja, nuo 2014 m. gyvenanti Kryme.

„Žmonės baiminasi, kad jei važiuos per tiltą automobiliu, tiltas bus sugriautas“, – sakė ji.

Kremlius, aneksavęs pusiasalį, nurodė pastatyti 19 km ilgio kelio tiltą, kad būtų užtikrintas maršrutas, kuriuo būtų išvengta žemyninės Ukrainos.

A.Bardovskaja sakė, kad kiti turistai susilaiko nuo atostogų Kryme, nes neturi pinigų ir aiškumo dėl darbo rinkos.

Ekspertai prognozuoja, kad Rusijos ekonomika šiais metais gali susitraukti iki 15 proc. ir gali išaugti nedarbas po to, kai Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės įvedė šaliai gniuždančias finansines ir technologines sankcijas už invaziją.

Kadangi prekių ir paslaugų kainos Rusijoje, palyginti su praėjusiais metais, išaugo beveik 18 procentų, viešbučiai Kryme turi ribotas galimybes sumažinti kainas, kad pritrauktų klientų.

Staigus turizmo sumažėjimas bus pražūtingas daugeliui vietos gyventojų, kurie vasaros mėnesiais uždirba didelę dalį savo metinių pajamų, dirbdami gidais, padavėjais, parduotuvių pardavėjais ir viešbučių kambarinėmis.

„Nemažai daliai Krymo gyventojų atostogų sezono sėkmė yra garantija, kad išgyvensime kitą žiemą. [Dabar] šia prasme kyla didelis susirūpinimas“, – rašė dar vienas Krymo tinklaraštininkas.

Parengta pagal RFE/RL inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.