V. Zelenskis: Rusija vykdo prieš Ukrainą totalinį karą

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis naktį į antradienį pareiškė, kad Rusija vykdo „totalinį karą“ prieš jo šalį – siekia sukelti kuo didesnius žmogiškuosius ir infrastruktūros nuostolius.

V. Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2022, 7:53 AM, atnaujinta May 24, 2022, 9:39 AM

Tokį pareiškimą prezidentas padarė per naktinį kreipimąsi į tautiečius, Rusijos karui į Ukrainą įžengiant į ketvirtą mėnesį.

V. Zelenskis nurodė, kad nuo invazijos pradžios vasario 24-ąją Maskvos kariuomenė sudavė 1 474 raketinius smūgius, panaudodama 2 275 skirtingas raketas. Pasak jo, dauguma sviedinių pataikė pataikė į civilinius taikinius. Per tą patį laikotarpį Rusija surengė daugiau nei 3 tūkst. antskrydžių, pridūrė prezidentas.

„Iš tiesų tokio karo Europos žemyne nebuvo jau 77 metus“, – sakė jis.

 

Anot V. Zelenskio, per neseniai surengtą ataką prieš Desnos miestą, esantį už 55 km į šiaurę nuo Kyjivo, žuvo 87 žmonės.

Dabar rusai telkia savo pajėgas rytinio Donbaso regiono miestuose, tokiuose kaip Bachmutas, Popasna, Severodoneckas, nurodė valstybės vadovas.

Jis paragino mūšio lauke nesikaunančius ukrainiečius padėti kuo tik gali, o savo paties užduotimi pavadino pastangas didinti tarptautinį spaudimą Maskvai.

„Absoliutus prioritetas yra ginklai ir šaudmenys Ukrainai“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Paragino pasaulį daryti spaudimą Rusijai, kad pavyktų apsikeisti belaisviais

V.Zelenskis yra įsitikinęs, kad rusų nelaisvėje esančių ukrainiečių iškeitimas priklauso nuo daugelio valstybių paramos, ir paragino partnerius užsienyje daryti spaudimą Rusijai.

Jis tai pareiškė nuotoliniu būdu bendraudamas su žmonėmis, susirinkusiais Ukrainos namuose Davose, praneša „Ukrinform“.

„Apsikeitimas žmonėmis. Šis humanitarinis klausimas ir politinis sprendimas priklauso nuo daugelio valstybių paramos. Po Mariupolio blokados, po „Azovstal“ blokados nelaisvėje yra keli tūkstančiai žmonių“, – sakė prezidentas.

Jis pabrėžė, kad tai – labai narsūs žmonės, atlikę didelį, didvyrišką ir istorinį darbą.

Anot V. Zelenskio, siekdama juos iškeisti, Ukraina pasitelkė Jungtines Tautas, Šveicariją, Izraelio patirtį, daugelį šalių, bet procesas labai sudėtingas.

Jis pareiškė, jog labai svarbu, kad pasaulis ne įkalbinėtų Rusiją ir gerintųsi jai, bet darytų spaudimą, panaudodamas visus svertus.

„Mums nereikia rusų kareivių, mums reikia tik mūsiškių. Mes pasirengę juos iškeisti nors ir rytoj“, – teigė valstybės vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.