Po Vokietijos susitarimo dėl ginkluotės – griežta A. Dudos reakcija: „Jie neįvykdė savo pažado“

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda antradienį apkaltino Vokietijos vyriausybę sulaužius žodį dėl susitarimo tiekti Varšuvai naujus tankus kaip kompensaciją už Lenkijos pristatytus sovietinius tankus Ukrainai.

A. Duda.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
A. Duda.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-25 22:08

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas praėjusį mėnesį pristatė vadinamąją „Ringtausch“ mainų schemą, pagal kurią rytinės NATO partnerės tiektų Ukrainos kariuomenei sovietinių laikų tankus, tokius kaip T-72, mainais į modernius vakarietiškus Vokietijos gamintojų tankus, pavyzdžiui, „Leopard“.

Olafas Scholzas ir Vokietijos pareigūnai teigė, kad šis modelis naudingas Ukrainai, nes ji gauna tuos pačius sovietinių laikų tankus, su kuriais jos kariai ir mechanikai jau yra susipažinę, o rytinės NATO šalys modernizuoja savo ginkluotę.

Interviu Vokietijos naujienų portalui „Welt“ A. Duda teigė, kad Berlynas nevykdo savo įsipareigojimo pristatyti naujus tankus, kurie pakeistų eksportuojamas transporto priemones.

„Jie neįvykdė savo pažado. Ir, atvirai kalbant, esame dėl to labai nusivylę“, – sakė Lenkijos prezidentas Pasaulio ekonomikos forumo Davose kuluaruose.

„Mes suteikėme Ukrainai daugybę tankų... nes manome, kad tai yra mūsų, kaip kaimynų, pareiga, – sakė A. Duda, turėdamas omenyje pranešimus, kad Varšuva perdavė Ukrainos kariuomenei mažiausiai 240 sovietinių laikų tankų. – Taip elgdamiesi mes išeikvojome savo pačių karinį potencialą ir atsargas.“

Vokietijos gynybos ministerijos atstovas spaudai pirmadienį atsakė, kad Berlynas „konstruktyviai keičiasi nuomonėmis su mūsų sąjungininkais lenkais ir siekia išsiaiškinti, kaip galėtume suderinti jų norus ir mūsų galimybes“, tačiau pripažino: „Mūsų dar laukia šiek tiek darbo.“

Atstovas spaudai pridūrė, kad Varšuva balandžio 26 d. informavo Berlyną apie savo sprendimą perduoti Ukrainai sovietinio tipo tankus. Atstovas spaudai pridūrė, kad Vokietijos gynybos ministrė Christine Lambrecht per dvišalį susitikimą „labai palankiai įvertino tai ir pasiūlė pradėti su Lenkija keistis nuomonėmis apie tai, ar Vokietija gali padėti užpildyti atsiradusias spragas ir kaip tai padaryti.“

Taip pat pirmadienį tas pats atstovas spaudai sakė, kad Berlynas jau sėkmingai įgyvendina „Ringtausch“ su Čekija ir pagal mainų schemą Prahai pristatys 14 pagrindinių kovos tankų „Leopard 2A4“.

Vienas Vokietijos pareigūnas užsiminė, kad nesutarimai su Varšuva gali būti susiję su tuo, kad Lenkija nori iš Vokietijos geresnių tankų: Čekijai perduodamas „Leopard 2A4“ buvo pagamintas devintojo dešimtmečio pabaigoje ir nuo to laiko iš dalies modernizuotas, o Lenkija susidomėjo modernesnėmis tanko versijomis, pavyzdžiui, „Leopard 2A6“, sakė pareigūnas.

Antradienį Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis kritikavo kanclerį F. Scholzą dėl jo atsisakymo vykti į Kijevą: „Manau, kad jis turėtų tai padaryti.“

Jis pridūrė: „Nėra nieko geriau, kaip apsilankyti kovojančios šalies sostinėje, kad suprastum padėties rimtumą, pajustum viso to, kas ten vyksta, svarbą.“

Kol kas F. Scholz atsisakė vykti į Ukrainos sostinę, motyvuodamas tuo, kad jau buvo ten nuvykęs 10 dienų prieš prasidedant Rusijos invazijai, ir nesiruošia vėl vykti, kad „greitai įvažiuotų ir išvažiuotų su fotosesija.“

„Jei [vykstu į Kijevą], tai visada dėl labai konkrečių dalykų. Ir jiems reikia pasiruošti“, – praėjusią savaitę Vokietijos televizijai RTL sakė O.Scholzas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.