Iranas ragina J. Bideną atsisakyti savo pirmtako strategijos dėl branduolinio susitarimo

Irano užsienio reikalų ministras ketvirtadienį paragino JAV prezidentą Joe Bideną panaikinti Teheranui ekonomines sankcijas ir atsisakyti savo pirmtako Donaldo Trumpo „maksimalaus spaudimo“ kampanijos, kad būtų atgaivintas branduolinis susitarimas.

Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amiras-Abdollahianas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amiras-Abdollahianas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2022, 5:24 PM

Iraniečių diplomatijos vadovas Hosseinas Amiras-Abdollahianas taip kalbėjo kitą dieną po to, kai JAV specialusis pasiuntinys Iranui Robas Malley pareiškė, kad perspektyvos pasiekti susitarimą yra menkos.

„Svarbiausia, kad ekonominės sankcijos turi būti veiksmingai panaikintos. Svarbiausia, kad reikia panaikinti D. Trumpo eros maksimalaus spaudimo politiką“, – Pasaulio ekonomikos forume Davose sakė H. Amiras-Abdollahianas.

„Jei kalbate apie tiesiogines derybas, turite mums įrodyti, kad esate kitoks nei prezidentas Trumpas“, – sakė jis.

Pagal Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamą 2015 metų sutartį Iranas įsipareigojo smarkiai apriboti savo branduolinę programą mainais į kai kurių jam taikomų ekonominių sankcijų atšaukimą.

Tačiau ši sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas D. Trumpas, ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Iranas derasi tiesiogiai su Prancūzija, Vokietija, Jungtine Karalyste, Rusija bei Kinija, ir netiesiogiai su Jungtinėmis Valstijomis dėl JCPOA atgaivinimo.

R. Malley, kuris vadovauja daugiau nei metus trunkančioms netiesioginėms deryboms su Iranu Vienoje, trečiadienį pareiškė, kad D. Trumpo požiūris akivaizdžiai nepasiteisino, nes Iranas, Jungtinėms Valstijoms pasitraukus iš susitarimo, suaktyvino branduolinę veiklą.

JAV įstatymų leidėjams jis sakė, kad J. Bideno administracija vis dar remia JCPOA ir yra pasirengusi atšaukti sankcijas, jei bus pasiektas susitarimas.

Tačiau jis nurodė, kad „jei Iranas laikysis reikalavimų, viršijančių JCPOA taikymo sritį, mes ir toliau juos atmesime ir jokio susitarimo nebus“.

Jis tikriausiai turėjo omenyje teokratinės valstybės reikalavimus išbraukti iš teroristinių organizacijų sąrašo elitinę Revoliucinę gvardiją. Tokiam žingsniu aršiai priešinasi daugelis Kongreso narių, jį atmeta ir J. Bidenas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.