JT Saugumo Taryba balsuos dėl griežtesnių sankcijų Šiaurės Korėjai

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba ketvirtadienį Jungtinių Valstijų iniciatyva balsuos dėl rezoliucijos, kuria siekiama sugriežtinti sankcijas Šiaurės Korėjai, ankstesnę dieną paleidusiai tarpžemyninę balistinę raketą (TŽBR), pranešė diplomatai.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jungtinių Tautų Saugumo Taryba.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2022, 9:57 AM

Gegužę rotacijos tvarka Saugumo Tarybai pirmininkaujančios Jungtinės Valstijos balsavimą dėl rezoliucijos paskyrė ketvirtadienio popietę, naujienų agentūrai AFP sakė du diplomatai, kalbėję su anonimiškumo sąlyga.

Kiek anksčiau vienas JAV aukšto rango pareigūnas nurodė, kad šia rezoliucija visų pirma siekiama apriboti naftos importą. Tačiau diplomatai sako, kad Rusija ir Kinija gali pasinaudoti savo veto teise ir rezoliuciją blokuoti.

Amerikiečių pareigūnas pažymėjo, kad 2017 metais Saugumo Tarybos vienbalsiai priimtoje rezoliucijoje Nr. 2397 kalbama apie tolesnes pasekmes Šiaurės Korėjai, jei būtų paleista dar viena TŽBR.

„Tokia buvo tos rezoliucijos nuostata. Būtent taip ir atsitiko, todėl manome, kad atėjo laikas imtis veiksmų“, – sakė pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Jis atsisakė komentuoti, ar Rusija ir Kinija vetuos dokumentą, tačiau sakė: „Manome, kad ši rezoliucija sulauks didelio palaikymo, nes šis klausimas, be abejo, yra itin svarbus mums ir mūsų sąjungininkėms Japonijai bei Pietų Korėjai.“

Pasak vieno su anonimiškumo sąlyga kalbėjusio diplomato, Pekinas gali būti pasirengęs pritarti naujoms sankcijoms dėl branduolinio bandymo, bet ne dėl raketų paleidimų.

Tuo tarpu Kinijos diplomatinės misijos atstovas spaudai naujienų agentūrai AFP pareiškė: „Nemanome, kad JAV siūloma rezoliucija gali išspręsti kokią nors problemą“.

Pekinas sakė pasiūlęs savo pareiškimą dėl Šiaurės Korėjos, tačiau „JAV jo neišgirdo“.

JAV parengtame rezoliucijos projekte, dėl kurio bus balsuojama ketvirtadienį, raginama sumažinti Šiaurės Korėjai kasmet civilinėms reikmėms leidžiamą importuoti naftos kiekį nuo keturių iki trijų milijonų barelių.

Rafinuotos naftos importą numatyta sumažinti nuo 500 tūkst. iki 375 tūkst. barelių sumažinti.

Priėmus rezoliuciją, taip pat būtų įvest papildomų sankcijų Šiaurės Korėjos eksportui, įskaitant laikrodžius ir mineralinį kurą.

Jungtinės Valstijos ir Pietų Korėja teigia, kad Šiaurės Korėja trečiadienį išbandė tris raketas, įskaitant, kaip manoma, didžiausią savo turimą TŽBR – „Hwasong 17“. Bandomieji raketų paleidimai buvo atlikti praėjus kelioms valandoms po to, kai JAV prezidentas Joe Bidenas baigė savo vizitą regione.

Vienos Saugumo Tarybai priklausančios šalies pasiuntinys naujienų agentūrai AFP pripažino, kad Šiaurės Korėjos veiksmai kelia „didžiulę grėsmę“, tačiau nurodė, kad JAV sprendimas skubiai inicijuoti balsavimą gali duoti neigiamų rezultatų.

„Saugumo Tarybos susiskaldymas dėl šios krizės būtų blogas dalykas“, – sakė diplomatas, pažymėdamas, kad branduolinio ginklo platinimo problema itin opi.

„Jei projektas bus atmestas, bijau, kad tai bus gera žinia jaunajam KLDR lyderiui“, – sakė ambasadorius ir pridūrė, kad dėl tokio susiskaldymo Saugumo Taryboje bus sunkiau „didinti spaudimą“ Pchenjanui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda