Jungtinė Karalystė: Vakarai turi užtikrinti V. Putino pralaimėjimą Ukrainoje

Vakarai privalo užtikrinti, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas būtų nugalėtas Ukrainoje, ir turi toliau nepaliaujamai remti Kijevą, ketvirtadienį pareiškė Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorė Liz Truss.

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorė Liz Truss.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorė Liz Truss.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-26 18:31

Po susitikimo su Bosnijos kolega Bisera Turkovič Sarajeve su žurnalistais kalbėjusi L. Truss perspėjo „nesiūlyti Putinui jokių kompromisų ar nuolaidžiavimų“.

„Kalbu apie tai, kad reikia naudotis savo pačių ištekliais ir neatsitraukti,.. toliau tiekti Ukrainai ginklus, kurių jai reikia, kad laimėtų ir susigrąžintų savo teritorinį vientisumą bei suverenitetą“, – sakė ji.

„Turime užtikrinti, kad Putinas pralaimėtų Ukrainoje, o Ukraina paimtų viršų... kad Rusijos agresija daugiau niekada nekeltų grėsmės taikai Europoje“, – kalbėjo britų ministrė.

Prisimindama praėjusio amžiaus paskutinio dešimtmečio Bosnijos konfliktą, per kurį žuvo beveik 100 tūkst. žmonių, L. Truss perspėjo dėl dabartinių Rusijos kišimosi į šalies reikalus ženklų, dėl kurių, anot jos, kyla „rizika, kad būsime sugrąžinti į tas tamsias dienas“.

„Tai turi būti sustabdyta“, – sakė ji ir pažadėjo JK paramą, kad tam užkirstų kelią.

JK siekia iki 2025 metų sutelkti 93 mln. eurų investicijas Vakarų Balkanuose, pridūrė L. Truss.

Rusijos invazija į Ukrainą vasario pabaigoje pažadino būgštavimus dėl galimo įtampo augimo neramiuose tradiciškai tarp Rytų ir Vakarų besiblaškančiuose Balkanuose, kur Rusija siekia didinti savo įtaką.

Bosnijos serbai ne kartą grasino atsiskirti nuo, kaip sako jų lyderis Miloradas Dodikas, „neįmanomos šalies“. Dauguma mano, kad jį palaiko Maskva. Tai kelia būgštavimų dėl naujo konflikto šalyje.

JAV ir Britanija dėl grėsmės Bosnijos stabilumui ir funkcionavimui taiko M. Dodikui sankcijas.

Ketvirtadienį B. Turkovič pareiškė, jog Balkanai, įskaitant jos šalį, yra „svarbioje kryžkelėje“.

„Krizė Ukrainoje galėtų ir gali išplisti ir į šią Europos dalį“, – perspėjo ministrė. Ji pabrėžė, kad Sarajevo siekiui stoti į Europos Sąjungą ir NATO reikia Vakarų paramos.

ES kandidatės statuso suteikimas Bosnijai nusiųstų „gerą žinią visiems tiems, kurie šoka pagal Rusijos dūdelę“, pareiškė B. Turkovič, kalbėdama apie M. Dodiką.

Vieną šalies dalį sudaro serbų darinys Serbų Respublika, o kitą – musulmonų ir kroatų federacija. Trečias autonominis vienetas yra Brčko apygarda.

Visos dalys turi savo vyriausybes, o centrinės institucijos yra silpnos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.