Ministrė: Vokietija nenurims, kol Baltarusijoje nesiliaus represijos

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock ketvirtadienį per Karolio Didžiojo apdovanojimo, šiemet skirto trims Baltarusijos opozicijos lyderėms, įteikimo ceremoniją pažadėjo, kad Berlynas „nenurims“, kol Aliaksandro Lukašenkos režimas nenutrauks represijų prieš baltarusius.

A. Baerbock.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A. Baerbock.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2022, 3:20 PM

Sviatlana Cichanouskaja, Maryja Kalesnikava ir Veranika Capkala šiemet pagerbtos tarptautiniu Karolio Didžiojo apdovanojimu, kasmet Vokietijos teikiamu už europietiškų vertybių puoselėjimą,

Praėjusį rugsėjį Minske 11 metų kalėti nuteistai M. Kalesnikavai ceremonijoje vakariniame Vokietijos Acheno mieste atstovavo jos sesuo.

A. Baerbock pabrėžė smurtą ir represijas, su kuriomis Baltarusijoje susiduria už demokratiją pasisakantys aktyvistai, ir pripažino, kad Europa daugelį metų klydo neteisingai traktuodama A. Lukašenkos režimą.

„Tikėjimas, kad tam tikru mastu galima bendradarbiauti net su tokiais diktatoriais kaip A. Lukašenka, galėjo paskatinti mus elgtis pernelyg neryžtingai Baltarusijos režimo atžvilgiu“, – sakė ji.

Viltys, kad Minskas pasiryš pokyčiams, susietiems su prekyba, taip pat pasirodė „esančios iliuzijomis“, kalbėjo ministrė.

„Man, kaip Vokietijos užsienio reikalų ministrei, aišku, kad ateityje turime kritiškiau vertinti ir ryžtingiau veikti, kai kėsinamasi į mūsų vertybes ir laisvę“, – sakė ji.

„Mes nenurimsime, kol Lukašenka nenutrauks smurto ir represijų prieš jūsų žmones“, – aktyvistėms sakė A. Baerbock.

Ji taip pat paragino M. Kalesnikavos seserį perduoti aktyvistei, kad jos „viltys nėra bergždžios“.

M. Kalesnikava, nuteista dėl kaltinimų siekiu pakenkti nacionaliniam saugumui ir sąmokslu siekiant nekonstituciniu būdu užgrobti valdžią, yra buvusi fleitininkė.

S. Cichanouskaja, kovoje dėl prezidento posto pakeitusi savo įkalintą vyrą, iškart po rinkimų 2020-ųjų rugpjūtį buvo priversta išvykti iš šalies, režimui po rinkimų pradėjus žiaurų susidorojimą su protestuotojais, per kurį šimtai žmonių buvo įkalinti ir daugybė buvo priversti išvykti iš Baltarusijos.

S. Cichanouskaja, kuri vyro arešto metu nedirbo ir augino du poros vaikus, iškėlė savo kandidatūrą vietoje vyro ir, daugumos nepriklausomų stebėtojų nuomone, laimėjo rinkimus.

V. Capkala taip pat perėmė savo vyro Valero Capkalos, kuris irgi siekė mesti iššūkį A. Lukašenkai per rinkimus, bet buvo priverstas bėgti, kad išvengtų arešto, estafetę.

Valeras Cepkala suvienijo jėgas su S. Cichanouskaja netrukus po to, kai jo kandidatūra į prezidentus buvo atmesta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.