NYT: Izraelis pranešė JAV, kad tai jis surengė Irano pulkininko nužudymą

Izraelis pareiškė Jungtinėms Valstijoms, kad yra atsakingas už Irano Revoliucinės gvardijos pulkininko nužudymą praėjusią savaitę, trečiadienį pranešė laikraštis „The New York Times“ (NYT).

Sayyadas Khodai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Sayyadas Khodai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2022, 11:13 AM

Pulkininką Sayyadą Khodai sekmadienį automobilyje prie jo namų Teherane nušovė ant motociklo galinės sėdynės sėdėjęs užpuolikas. Irano prezidentas Ebrahimas Raisi pažadėjo atkeršyti už žmogžudystę, o Revoliucinė gvardija dėl to kaltino „pasaulinės arogancijos elementus“ – tai nuoroda į JAV ir jų sąjungininkes, įskaitant Izraelį.

Trečiadienį „Times“ pranešė, kad „pasak žvalgybos pareigūno, informuoto apie ryšius, Izraelis pranešė Amerikos pareigūnams surengęs nužudymą“. Šaltinis, kalbėjęs su „Times“ ir pageidavęs likti anonimiškas, sakė, kad Izraelis pranešė JAV pareigūnams, jog nužudymas buvo perspėjimas Iranui sustabdyti operacijas, kurias vykdo slapta Quds pajėgų grupuotė – Revoliucinės gvardijos užsienio operacijų padalinys ir ideologinė armija.

Irano valstybinis transliuotojas apibūdino S. Khodai kaip Quds pajėgų narį. Anksčiau pranešta, kad pulkininkas buvo „žinomas“ Sirijoje, kur Iranas per 11 metų trunkantį pilietinį karą remia vyriausybę ir pripažįsta dislokavęs „karinius patarėjus“.

Tūkstančiai žmonių dalyvavo S. Khodai laidotuvėse antradienį Teherano centre. Laidotuvių maldoms vadovavo aukščiausias sostinės imamas, S. Khodai karstas buvo uždengtas Irano vėliava. Plakatai šlovino jį kaip „kankinį“.

S. Khodai nužudytas nuo kovo įstrigus Irano ir pasaulio galybių deryboms, kuriomis siekiama atnaujinti 2015 m. nutrūkusį branduolinį susitarimą. Viena didžiausių kliūčių yra Teherano reikalavimas išbraukti Revoliucinę gvardiją iš JAV teroristų sąrašo – Vašingtonas prašymą atmetė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.