M. Chodorkovskis: aš, kaip ir daugelis kolegų, dėl situacijos Ukrainoje laikome save „be kaltės kaltais“

„Atviros Rusijos“ judėjimo steigėjas Michailas Chodorkovskis dėkoja Lietuvai už galimybę Rusijos opozicionieriams šioje šalyje aptarti ateities Rusijos problemas, nes pačioje Rusijoje už tai gresia iki 15 metų laisvės atėmimo bausmė. Jis tikina, kad Rusijos opozicionieriai laiko save kaltais dėl to, kad laiku nesugebėjo sustabdyti V. Putino režimo.

M. Chodorkovskis.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
M. Chodorkovskis.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 27, 2022, 2:07 PM, atnaujinta May 27, 2022, 2:09 PM

„Aš kariauju su Putino režimu pastaruosius 19 metų, bet dabar aš, kaip ir daugelis mano kolegų, patiriame situaciją, kaip sakoma „be kaltės kaltas“. Mes save laikome kaltais dėl to, kas vyksta, nes mes negalėjome to sustabdyti“, – penktadienį žurnalistams Vilniaus Rusijos forume teigė M. Chodorkovskis.

Kremliaus kritikas pažymėjo, kad dalis jo kolegų bei jis asmeniškai jaučia dilemą, kai jo tėvynė kariauja su protėvių tėvyne. Pasak jo, šiuo metu yra labai sunkus momentas norint indentifikuoti patį save, ir tai dvigubai sunku tiems žmonėms, kurie paliko Rusiją nebūdami pasiruošę tarnauti režimui, bet buvo sutikti užsienyje kaip to režimo dalis.

„Žmonės, kuriems sakoma, kad jie norint pratęsti savo vizą turi grįžti į Maskvą, supranta, kad jeigu jie grįš į Maskvą, juos išsiųs kuo toliau nuo Maskvos. Jiems sako, kad jūs negalite naudotis pinigais, kurie buvo rusiškų bankų sąskaitose, bet jūs negalite atidaryti sąskaitų ir Vakarų bankuose. Jie atenka į situaciją, kad arba jiems reikia vykti atgal ir tarnauti režimui, o jie to nenori, arba jie turi tiesiog būti situacijoje be išeities“, – sakė buvęs Rusijos magnatas.

„Negalvoti apie tuos žmones, negalime, nors mes puikiai suprantame, kad lyginant su tomis bėdomis, kurios nutiko ukrainiečiams dėl Putino režimo kaltės, tai atrodo kaip menkniekis“, – tvirtino jis.

Gegužės 26–27 dienomis vyksta jau aštuntasis Vilniaus Rusijos forumas, suburiantis ekspertus, politikus, pilietinės visuomenės atstovus, žmogaus teisių gynėjus, akademikus, žurnalistus iš Rusijos, Lietuvos ir kitų šalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.