Australų Leiboristų partija laimėjo pakankamai vietų parlamente, kad galėtų valdyti viena

Australijos liberalioji Leiboristų partija antradienį užsitikrino pakankamai vietų, kad turėtų absoliučią daugumą Atstovų Rūmuose, tęsiantis balsų skaičiavimui po rinkimų, įvykusių prieš 10 dienų.

​Australijos liberalioji Leiboristų partija antradienį užsitikrino pakankamai vietų, kad turėtų absoliučią daugumą Atstovų Rūmuose.<br>AP/Scanpix nuotr.
​Australijos liberalioji Leiboristų partija antradienį užsitikrino pakankamai vietų, kad turėtų absoliučią daugumą Atstovų Rūmuose.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2022, 4:19 PM

Tai reiškia, kad naujasis ministras pirmininkas Anthony Albanese'is ir jo partija galės valdyti vieni – nors gali pasitaikyti situacijų, kai valdantieji sieks platesnės paramos savo iniciatyvoms. Senate, kur Leiboristų partijai tikriausiai reikės kitų liberalų paramos daugumai užsitikrinti, galios pusiausvyra lieka kitokia.

Suskaičiavus apie 80 proc. balsų, visuomeninis transliuotojas ABC prognozuoja, kad leiboristai laimės mažiausiai 76 iš 150 vietų Atstovų Rūmuose – tai yra mažiausiai tiek, kiek reikia daugumos vyriausybei suformuoti.

Prognozuoti, kam atiteks dvi vietos kol kas per anksti. Leiboristai turės pasiūlyti parlamento pirmininko kandidatūrą, todėl jų balsų skaičius sumažės vienu – nors, esant lygiam balsų skaičiui, pirmininkas gali nulemti balsavimo baigtį.

Per gegužės 21 dieną vykusius rinkimus A. Albanese'is įveikė buvusį konservatorių premjerą Scottą Morrisoną.

Naujas vyriausybės vadovas buvo prisaikdintas praėjusią savaitę, paaiškėjus, kad jis turi pakankamai balsų, kad galėtų valdyti tiek turėdamas daugumą, tiek jos neturėdamas.

A. Albanese'is paskui išskrido į Tokiją dalyvauti viršūnių susitikime su JAV prezidentu Joe Bidenu, Japonijos premjeru Fumio Kishida ir Indijos ministru pirmininku Narendra Modi.

Antradienį naujajam Australijos lyderiui pasakius kalbą savo frakcijai, partiečiai jam plojo atsistoję. Jis išdėstė savo darbotvarkę likusiems metams ir paskelbė, kad parlamentas pradės darbą nauja sudėtimi liepos 26 dieną.

Pasak A. Albanese'io, leiboristai pateiks įstatymo projektą dėl federalinės kovos su korupcija komisijos sudarymo, peržiūrės neūkiškas išlaidas ir spalį pristatys valstybės biudžetą.

Naujasis premjeras savo kolegoms sakė, kad partija laimėjo pademonstravusi vienybę, drausmę ir tikslo suvokimą.

„Mūsų istorija buvo tokia, kokią verta pasakoti, – kalbėjo jis. – Mūsų niekas neišgąsdino, nesiblaškėme, laikėmės krypties, o drausmė, kurią parodėme, buvo nuostabi.“

Vyriausybės vadovas taip pat pasveikino kolegas, laimėjusius savo pirmuosius rinkimus.

„Tiems naujokams: jūs tikrai pataikėte į aukso viduriuką, nes būti opozicijoje nėra smagu. Visiškai nesmagu“, – pridūrė jis.

Pasak A. Albanese'io, Kanbera prisijungs prie pasaulinių pastangų kovoti su klimato kaita „po devynerių iššvaistytų metų“.

Kitą savaitę A. Albanese'is turėtų pristatyti savo ministrų kabineto sudėtį. Jis taip pat planuoja skristi į Indoneziją trijų dienų diplomatinio vizito.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas