Izraelis ir JAE pasirašė istorinį laisvosios prekybos susitarimą

Izraelis antradienį pasirašė laisvosios prekybos susitarimą su Jungtiniais Arabų Emyratais (JAE) – pirmąjį tokį susitarimą su arabų šalimi, 2020 metais pasiekus santykių normalizavimą, prie kurio prisidėjo ir Jungtinės Valstijos.

Izraelis antradienį pasirašė laisvosios prekybos susitarimą su Jungtiniais Arabų Emyratais (JAE) – pirmąjį tokį susitarimą su arabų šalimi, 2020 metais pasiekus santykių normalizavimą, prie kurio prisidėjo ir Jungtinės Valstijos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Izraelis antradienį pasirašė laisvosios prekybos susitarimą su Jungtiniais Arabų Emyratais (JAE) – pirmąjį tokį susitarimą su arabų šalimi, 2020 metais pasiekus santykių normalizavimą, prie kurio prisidėjo ir Jungtinės Valstijos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2022, 11:30 AM

Izraelio ambasadorius JAE Amiras Hayekas tviteryje parašė žodį „mabruk“, arabų kalba reiškiantį pasveikinimą, ir paskelbė nuotrauką, kurioje matyti JAE ir Izraelio pareigūnai, laikantys dokumentus per susitarimo pasirašymo ceremoniją Dubajuje.

Izraelis pavadino „istoriniu“ susitarimą, kuriuo panaikinami muitai „96 procentams tarp šalių prekiaujamų produktų“.

2020 metais abiejų valstybių pasiektas susitarimas dėl santykių normalizavimo buvo vienas iš daugelio JAV tarpininkaujamų pasiektų susitarimų, žinomų kaip „Abraomo susitarimai“.

Remiantis Izraelio duomenimis, praėjusiais metais abipusė prekyba siekė apie 900 mln. JAV dolerių.

JAE buvo pirmoji Persijos įlankos šalis, normalizavusi santykius su Izraeliu, ir tik trečioji tai padariusi arabų valstybė po Egipto ir Jordanijos.

Derybos dėl laisvosios prekybos susitarimo prasidėjo lapkritį ir truko keturis ratus.

Pastarasis susitikimas įvyko kovo mėnesį Egipte, o jame dalyvavo Izraelio ministras pirmininkas Naftali Bennettas ir šeichas Mohamedas bin Zayedas al Nahyanas – ilgametis JAE faktinis valdovas, kuris šį mėnesį tapo prezidentu po savo sergančio brolio šeicho Khalifos mirties.

Kovo mėnesį Izraelis surengė aukščiausio lygio diplomatų iš JAV ir trijų arabų valstybių – JAE, Bahreino ir Maroko – viršūnių susitikimą, su kuriais jis normalizavo ryšius nuo 2020 metų.

Sudanas taip pat sutiko normalizuoti santykius su Izraeliu, nors susitarimas dar nėra užbaigtas.

Izraelis jau sudarė laisvosios prekybos susitarimus su kitomis šalimis ir blokais, įskaitant JAV, Europos Sąjungą, Kanadą ir Meksiką.

Vasario mėnesį Izraelis pasirašė prekybos susitarimą su Maroku dėl specialių pramoninių zonų šioje šalyje įvardijimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.