Nutrūko paskutinė grandis su B. Jelcino laikais? Iš V. Putino patarėjų rato tyliai pasitraukė V. Jumaševas

Buvusio Rusijos prezidento Boriso Jelcino žentas pasitraukė iš Vladimiro Putino patarėjų rato, skelbia naujienų agentūra „Reuters“, remdamasi dviem su situacija gerai susipažinusiais šaltiniais.

 V.Putinas savo patarėjų rate ar administracijoje turėdavo daugiau nei vieną B.Jelcino eros žmonių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 V.Putinas savo patarėjų rate ar administracijoje turėdavo daugiau nei vieną B.Jelcino eros žmonių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2022, 10:41 AM, atnaujinta May 31, 2022, 11:01 AM

Valentinas Jumaševas buvo neapmokamu V.Putino patarėju, o jo įtaka įsakymą pradėti invaziją į Ukrainą pradėjusiam Rusijos lyderiui buvo ribota.

Tačiau V.Jumaševo pasitraukimas žymi svarbų etapą – jis buvo paskutine grandinės dalimi, siejusios V.Putino ir jam į prezidento postą atsisėsti padėjusio B.Jelcino administracijas.

Nuo vasario 24-osios, kai Rusija pradėjo invaziją į Ukrainą, V.Putino administraciją paliko ir daugiau su B.Jelcino era siejamų politikų.

Kovo mėnesį pasitraukė ir 66-erių Anatolijus Chubaisas, kuris ėjo specialaus Kremliaus pasiuntinio pareigas. A.Čiubaisas yra laikomas Rusijos posovietinės ekonomikos reformų architektų. Jam pasitraukus garsiai kalbėta, kad sprendimą A.Čiubaisas priėmė dėl pradėto karo Ukrainoje ir iškart pabėgo iš Rusijos.

Kremliaus atstovas spaudai Dimitrijus Peskovas neatsakė į „Reuters“ klausimus apie V.Jumaševą, kuris praeityje ir pats į Rusijos prezidento postą rekomendavo skirti būtent V.Putiną.

Tačiau informaciją patvirtino B.Jelcino prezidentinio centro fondo atstovė Liudmila Telen. V.Jumaševas yra šio fondo taryboje. Pasak L.Telen, V.Jumaševas V.Putino patarėjo postą paliko balandžio mėnesį.

„Tai buvo jo iniciatyva“, – taip į klausimą, kodėl jis pasitraukė, atsakė L.Telen.

Tokią informaciją naujienų agentūrai „Reuters“ patvirtino dar vienas šaltinis, norėjęs likti anonimu.

Padėjo V.Putinui ateiti į valdžią

1991–1999 metais, kai Rusijai vadovavo B.Jelcinas, V.Jumaševas buvo Kremliaus patarėju, o vėliau – administracijos vadovu. Jis yra vedęs B.Jelcino dukrą Tatjaną.

V.Jumaševas 1997 metais vadovavo prezidento administracijai, kai prieš metus čia vidurinės grandies administracinį darbą gavo buvęs KGB šnipas V.Putinas. 1997-aisiais prie V.Jumašejevo V.Putinui buvo patikėtos Kremliaus administracijos vadovo pavaduotojo pareigos.

„Tuometinis prezidentas B. Jelcinas tuomet manęs paklausė apie V. Putiną ir kaip aš jį vertinu, – anksčiau BBC pasakojo V. Jumaševas. – Pasakiau jam, kad matau V. Putiną kaip idealų kandidatą valdyti mūsų valstybę. Jis gali atlikti net labai sudėtingas, komplikuotas užduotis“.

Šios pareigos svariai prisidėjo, kad V.Putinas būtų matomas kaip B.Jelciną galinti pakeisti figūra.

V.Putinas iki šiol palaiko ryšį su B.Jelcino šeima. Štai 2020-ųjų sausį V.Putinas aplankė B.Jelcino dukrą Tatjaną namuose ir ją pasveikino su gimimo diena.

Tačiau V.Jumaševo ir Tatjanos dukra Marija vasario 24 dieną savo socialiniame tinkle „Instagram“ pasidalino įrašu, kuriame buvo Ukrainos vėliava, dužusios širdies paveiksliukas ir žodžiai „Karui – ne“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.